U prodaju dolazi test koji otkriva Alzheimerovu bolest 20 godina prije prvih simptoma

Ovaj test napravili su znanstvenici sa Sveučilišta St. Louis u Washingtonu. Važnost ovog testa je što prepoznaje bolest na vrijeme i može se spriječiti njezino nastajanje. Test će biti nešto jeftiniji kako bi se više novaca moglo potrošiti na same lijekove i suzbijanje bolesti, piše Daily mail. 

Alzheimerova bolest je progresivna i neizlječiva bolest mozga. Simptomi se javljaju postepeno, tijekom nekoliko godina i razlikuju se od osobe do osobe. Sve počinje poremećajem pamćenja, poteškoćama u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, poteškoćama u govoru, gubitak prostorne i vremenske orijentacije, učestalim gubljenjem stvari i promjenama raspoloženja i ponašanja.

Pretpostavlja se da ova bolest nastaje zbog nakupljanja određenih bjelančevina u mozgu koje kao posljedicu imaju gubitak živčanih stanica. Ne postoji lijek koji bi djelovao na bolest, ali se zato postoje lijekovi koji ublažavaju simptome. Bolesnici najčešće žive tek četiri do osam godina nakon dijagnoze, a bolest ima sedam faza, dok ljudi prvu dijagnozu najčešće dobiju tek u trećoj fazi.

Ova bolest raširena je u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako bi do 2050. godine broj oboljelih od bilo koje vrste demencije mogao narasti i na više od 115 milijuna oboljelih u svijetu, a u Hrvatskoj je približno 8000 oboljelih, ovaj broj bi se do 2030. mogao popeti na 110 000 oboljelih.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.