U Prijedoru uhićeno osam osoba osumnjičenih za ratni zločin

Postupajući prema nalogu tužitelja iz Posebnoga odjela za ratne zločine, a u akciji policijskih djelatnika SIPA-e, u utorak rano ujutro na području Prijedora i okoline uhićeni su: Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru, Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru, Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru, Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru, Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu, Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru, Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru i Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Također, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokoga i sistematičnoga napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznoga stožera, vojske i policije, krajem mjeseca srpnja 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 malodobnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obližnji stadion, gdje su tri dana mučeni i zlostavljani.

Tijekom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10 i 15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije, gdje su ubijeni hicima iz vatrenoga oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovoga zločina.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a 10 tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016 godine.

Policijski djelatnici SIPA-e, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • kad će se početi hapsiti muslimanski ratni zločinci? Mislim na generale Dudakovića, Halilovića, Orića, pa na Mlaću, Cikotića, Heleza, Ćibu, Behrama, Ganića, Izmetbegovića i još puno stoke sitnog zuba.

Komentiraj: