U Posušju prilika za obučavanje 50 klesara

U okviru projekta “Zvuk kamena – Partnerstvo za zapošljavanje u proizvodnji i preradi kamena” koji financira Europska unija, izvršena je nabavka specijalizirane opreme za strojnu obradu kamena za Centar kamena Posušje.

Na ovaj način stvoreni su preduvjeti za trajnu obuku i prekvalifikaciju mladih osoba u Centru za kamen Posušje.

Prvo iskustvo u strojnoj obradi kamena imat će priliku steći pedeset osoba s područja Županije Zapadnohercegovačke, koje će u okviru projekta proći program obuke za zanimanje “klesar”, kao i buduće generacije Srednje strukovne škole Posušje.

Uručenje opreme izvršeno je u prisutnosti menadžmenta Udruženja LiNK i menadžmenta Srednje strukovne škole Posušje.

Cilj projekta “Zvuk kamena” je stvoriti trajne preduvjete za zapošljavanje u sektoru proizvodnje i prerade kamena kroz institucionalizaciju lokalnog partnerstva za zapošljavanje ŽZH.

Ovo lokalno partnerstvo je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji Europska unija financira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Oprostite, klesarstvo je itekako cijenjeno zanimanje. Spoj tradicije i tehnologije jest nešto što Hercegovina svakako treba njegovati. Ulaganje u škole primijenjenih znanja ili zanata, sa suvremenom metodologijom obrade sirovina, značilo bi donekle gospodarski oporavak (ili napredak) ovog mikrokozmosa. Dakako da je nezaobilazno potrebno visokoškolsko obrazovanje. Međutim, zapostavljanje kvalitetne izobrazbe u poljima različitih zanata dovelo je upravo čitav društveni standard na razinu mediokritetstva. Ono što je na Braču brend, i u drugim priobalnim mjestima (mislim da eksploataciju kamena), kod nas kao da je omalovaženo ili čak sramotno (nazrijevam takav stav u Vašem komentaru). A čemu takav stav, pogotovo što posuški kamen kvalitetom daleko nadmašuje mnoge dalmatinske sorte kamena i našao je primjenu od gorskih predjela do priobalja. Spomenuli ste budućnost. Inače, što bi to po Vama bila budućnost i kojim biste pravcem zakoračili u nju?

  • Istog sam misljenja ka ovi u 17.57 ! Fala Bogu da ima i to! Smuci mi se kad vidim balije, rade kod nas, klesu , tesu plocaju! Ako ima kadra, volje, a financija ima, zasto ne!!! Nemojte misliti da su na Bracu samo bracani! Ima tu i zagoraca, slavonaca umjetnika!!

    1
    1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.