U Posušju otvorene nove prostorije Službe za zapošljavanje ŽZH-a

Nove prostorije Službe za zapošljavanje Zapadnohercegovačke županije otvorene su u utorak u općini Posušje.

Ovo je iskorak u stvaranju boljih uvjeta da zaposleni u Službi mogu raditi s nezaposlenima i ostvarivati kvalitetniju komunikaciju prema poslodavcima.

Područni uredi ove službe dobili su novi prostor na atraktivnijoj i vidljivijoj lokaciji, a potpuno su opremljeni u skladu s europskim standardima pružanja potpore nezaposlenima.

Današnje otvaranje samo je početak, svih službenici u Podružnici Posušje, u punom smislu te riječi, trebaju biti na usluzi svim osobama koje traže posao i žele raditi, a poglavito mladima.

Službeni podatci o broju nezaposlenih u općini Posušje ne odgovaraju stvarnom stanju, svi smo svjedoci da većina osoba na popisu nezaposlenih kojeg vodi Služba nisu aktivni tražitelji posla.

Upravo iz tog razloga od ovog novog načina rada i metodološkog pristupa profilu svake osobe prijavljene kao nezaposlene očekujemo konkretne, stvarne podatke kako bi sve nadležne institucije u okviru svojih ovlasti mogle poduzeti učinkovite mjere za smanjenje broja nezaposlenih u općini.

Nove prostorije Službe za zapošljavanje blagoslovio je posuški župnik fra Mladen Vukšić

S ovim novim uredima dolaze i nova pravila u radu s nezaposlenima, osim nove tehničke opreme i suvremeno uređenih prostorija, službenici u ovim uredima također su kroz edukacijske procese razvili vještine pružanja savjeta za kvalitetno i brzo pronalaženje zapošljenja.

Upravo u tom segmentu nalazi se najveći potencijal ovo novog pristupa nezaposlenima, a novootvoreni uredi postaju mjesto povezivanja osoba koje žele raditi i poslodavaca koji traže radnika.

Osim rada, grupnog ili individualnog, s nezaposlenim, Služba postaje konkretna poveznica institucija, gospodarskog sektora, poslodavaca detektirajući njihove potrebe na tržištu rada.

Kroz programe savjetovanja, izrade osobnog profila svakog tražitelja posla službenici uspostavljaju intenzivniju suradnju sa svojim korisnicima, a sve to doprinosi učinkovitijoj integraciji nezaposlenog na tržište rada s jedne strane i zadovoljstvu poslodavca kvalitetnim radnikom s druge strane.

Osim ovog najvažnijeg segmenta poslova koji su u nadležnosti Službe za zapošljavanje ogroman značaj ima i segment davanja preporuka Službe pri kreiranju deficitarnih i drugih struka radi potreba uvođenja novih zanimanja u srednje škole ili potpore visokoškolskim smjerovima od strane Općine.

U tom smislu Općina Posušje već duži period ima iznimnu suradnju s nadležnima u županijskoj službi, a u postupku je i potpisivanje Memoranduma o suradnji i sa ovom službom i s Federalnim zavodom za zapošljavanje, a sve kako bi se uspješno kreirali potrebni i kvalitetni kadrovi na tržištu rada na ovom našem lokalnom nivou.

Prigodan poklon uručio je načelnik Općine Posušje Branko Bago

Bitno je naglasiti kako su ovo novo uređenje i oprema omogućili razdvajanje administrativnih od savjetodavnih usluga, kako će svi nezaposleni dobiti bržu i potrebniju uslugu koju traže, poručili su iz Općine Posušje.

Projektna aktivnost omogućena je kroz suradnju Vlade Švicarske, GOPA-e u BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje ŽZH i Općine Posušje.

Nove prostorije i novi način rada Službe za zapošljavanje svakako će doprinijeti ostvarenju zadanih smjernica koje nam nameće BFC certifikat u smislu konačnog slaganja kockica u mozaik Posušja kao mjesta ugodnog življenja.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.