U Posušju oduzeta velika količina pirotehničkih sredstava

U skladu s odredbama Zakona o ekplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu, kojim su regulirana pitanja proizvodnje, obavljanja prometa, nabave, prodaje i uporabe pirotehničkih i drugih ekplozivnih sredstava, te u skladu s odredbama Zakona o prekršajima FBiH, Zakona o kaznenom postupku FBiH i Zakona o javnom redu i miru ŽZH, PU Posušje sačinila je plan te je temeljem istoga danas provela akciju s ciljem suzbijanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Građane podsjećamo na odredbe Zakona o ekplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (Narodni list HR H-B, br 40/94 od 24. prosinca 1994. godine).

Navedenim  Zakonom propisana su četiri razreda pirotehničkih sredstava za zabavu, kako slijedi:
Razred I.
-pirotehničke igračke: bengalske šibice, pucajuće šibice, konfeti-bombice, pucajuće žabice pasje bombice itd.
Razred II.
– sredstva za male vatromete: petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovske pucnji tzv. Patry Knaller i rakete.
Razred III.
– sredstva za srednje vatromete: srednje veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.
Razred IV.
-sredstva za velike vatromete: veliki vatrometni proizvodi za javne priredbe.

Pirotehnička sredstva za zabavu I. razreda mogu se prodavati u prodavaonicama, kisocima i pokretnim trgovinama.
Pirotehnička sredstva za zabavu I. razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine i osobama mlađim od 18 godina.
U prodavaonici je dopušteno držati do 20 kg sredstava za zabavu I. razreda.

Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu se prodavati samo u prodavaonici oružja i streljiva, a u tim prodavaonicama dopušteno je držati do 60 kg ovih pirotehničkih sredstava.
Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda smiju se u maloprodaji prodavati samo osobama starijima od 18 godina i to u vremenu od 27.prosinca. – 1. siječnja !

Pirotehnička sredstva za zabavu II. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno skrbnika.

Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu II. razreda zabranjuje se:
– u zatvorenim prostorijama,
– u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba,
– u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca!
Nabavka i prodaja pirotehničkih sredstava za zabavu III. I IV. razreda dopuštena je pravnim i fizičkim osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdala Policijska uprava.

Iz dosadašnjih iskustava razvidno je da se prekršaji iz ove oblasti najčeće čine nezakonitom prodajom te nezakonitom uporabom pirotehničkih sredstava II. razreda (petardi, raketa, i sl.).
Tijekom današnje akcije policijski službenici PU Posušje kontrolirali su 27 objekata (8 benzinskig crpki, 6 kioska i 13 trgovina) za koje su postojale indicije da ilegalno prodaju pirotehnička sredstva.

Tom prilikom u 8 objekta pronađena je, na vidljivom mjestu izložena, velika količina pirotehničkih sredstava koja su ilegalno prodavana građanima.

Sva pronađena pirotehnička sredstava su uz izdanu potvrdu izuzeta.

Nakon dokumentiranja počinjenih prekršaja PU Posušje podnijet će na Općinskom sudu u Širokom Brijegu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja, o čemu ćemo naknadno izvijestiti javnost.

(MUP ŽZH)

25 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.