U Podgorici otkriven spomenik Josipu Brozu Titu

Brončani kip nekadašnjeg jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita otkriven je danas u Podgorici, gradu koji je nekoć nosio njegovo ime, prenosi Index.hr.

Spomenik u crnogorskoj prijestolnici, koja se od 1946. do 1992. zvala Titograd, postavljen je u parku u središtu grada na inicijativu gradskih vlasti i branitelja iz Drugog svjetskog rata.

Tita, koji je vodio bivšu Jugoslaviju od rata do smrti 1980., domaći i inozemni kritičari smatraju totalitarnim diktatorom, a drugi ga vide kao čelnika koji je održavao miran suživot različitih naroda u višenacionalnoj Jugoslaviji.

Država sastavljena od šest republika raspala se deset godina nakon njegove smrti.

Oduševljeni što se Tito “vratio u svoj grad”, više stotina građana mahalo je zastavama bivše Jugoslavije i pjevalo revolucionarne pjesme iz Drugog svjetskog rata.

Gradonačelnik Ivan Vuković rekao je da i oni koji opravdano kritiziraju Tita zbog progona političkih neistomišljenika, priznaju da je najvažnija povijesna osoba ovih prostora.

O veličini Titovih povijesnih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata (1946.) ovaj grad preimenovan u Titograd, rekao je Vuković dodajući kako je Crna Gora ostala vjerna antifašističkim tradicijama.

Akademik Zuvdija Hodžić, predsjednik braniteljske organizacije Crne Gore spomeniku je poželio dobrodošlicu ističući da Tito iz Podgorice nije nikada ni otišao.

Jedan od više identičnih spomenika koje je kipar Antun Augustinčić izradio 1948., prikazuje Tita u prirodnoj veličini, u vojničkoj uniformi i zaogrnutog šinjelom.

Kip je dosad bio izložen u spomen-sobi Pete proleterske brigade u vojarni u podgoričkom naselju Masline.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.