U ovom tjednu pojeftinjuju naftni derivati u BiH

Nakon što su periodične cijene nafte tijekom današnjeg trgovanja ponovo pale kao rezultat porasta zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u Bosni i Hercegovini se već ovog tjedna može očekivati blago sniženje cijena nafte, javlja Anadolu Agency (AA).

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency (AA) je potvrdila da je moguć pad cijena nafte u BiH tijekom ovog tjedna.

“Imali smo sniženje cijena nafte tijekom vikenda za nekih 5 feninga tako da je cijena trenutno 2,05 KM. Zbog pada cijena nafte u svijetu može se tijekom ove tjedna očekivati blagi pad cijena nafte i u BiH. To bi moglo biti sniženje za nekoliko feninga”, rekla je Crnalić.

Istakla je kako redovno primaju zahtjeve za sniženjem cijena nafte.

“Mi svakodnevno primamo zahtjeve za korigiranjem cijena. Zato je i ovog tjedna moguće očekivati pad cijene nafte u BiH za nekoliko feninga”, potvrdila je Crnalić.

Naglasila je kako u narednom periodu ne bi sigurno trebalo biti poskupljenja nafte ako se imaju u vidu trendovi na tržištu nafte u svijetu.

“Sve se to odrazi i kod nas u BiH, tako da nećemo imati poskupljenja. Važno je napomenuti da je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regije iako je životni standard u BiH i u još nekim zemljama regije skoro isti”, kazala je Crnalić.

Inače, američka “laka” nafta (WTI) za isporuku je pojeftinila za 70 centi na 50,16 dolara, dok je nafta tipa “brent” u Londonu pojeftinila 53 centa na 56,51 dolar.

Američki institut za naftu (API) je jučer priopćio da su zalihe nafte prošlog tjedna porasle za 2,3 milijuna barela.

Pritisak na cijene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na svjetsko tržište nakon što je službeni Teheran nedavno postigao dogovor sa šest vodećih zapadnih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: