U ovom mjestu u Austriji živi 250 Hrvata: “Da nema nas, pola ustanova u selu ne bi radilo”

Sankt (St.) Martin im Innkreis selo (sa samoupravom kao općina) je u gornjoj Austriji koje ima oko 2000 stanovnika, a s okolicom ima 2000-2500 radnih mjesta koji su zaposleni u preko 100-120 različitih tvrtki ili samostalnih obrta.

Tu su od seoskih poljoprivrednih dobara do tvrtki za avionske dijelove u kojima su zaposleni i naši Hrvati iz različitih dijelova BiH, a u zadnje vrijeme i Hrvatske.

U selu živi oko 250 Hrvata u 70 kućanstava gotovo iz svih dijelova BiH, a u većem broju i iz Tomislavgrada, oko 90 njih, od kojih 78 iz sela Brišnika i Mrkodola, piše Josip Banović za Tomislavnews.

U školi u St. Martin im Innkreis imamo i nastavu na hrvatskom jeziku, također i misu na hrvatskom jer naš svećenik iz Hrvatske misije u Linzu rado dođe i putuje 80 km u jednom smjeru, a redovito na svetoj misli bude u prosjeku oko 180 vjernika. U selu imamo i Hrvatski dom u kojemu se okupljamo i održavamo različite priredbe, zabave, njegujemo naše običaje, a vrlo rado i često nam svrate i Austrijanci s kojima imamo i puno zajedničkih fešti i druženja.

“U selu imamo i Hrvatski dom u kojemu se okupljamo i održavamo različite priredbe, zabave, njegujemo naše običaje”

Kroz šalu oni znaju reći da nema Hrvata pola ustanova u selu ne bi radilo: od vrtića, škole, nogometnog kluba, crkve…Mi Hrvati imamo i vijećnika u vlasti, a načelnik ili glavni tajnik redovito dođu u Hrvatski dom ako se nešto važno događa ili planira u selu kako bi čuli i naše mišljenje koje često uvažavaju.

Na jednu stranu, drago nam je što su brojne naše obitelji ovdje zajedno, da smo svi složni i da nas Austrijanci jako cijene i kao poštene ljude i dobre radnike, te nas prihvaćaju kao svoje, a na drugoj strani tužni smo što nemamo svoju uređenu državu pa da i u našim krajevima ima posla i reda, kako ne bi bježali sa svojih ognjišta, koji su nam najdraži.

Ali što više razmišljam o politici i gospodarstvu shvaćam kako naši političari svakako na to ne mogu mnogo utjecati sve dok svjetskoj politici ne bude po volji da se vratimo ili mi ili naša djeca, ali-nada umire posljednja!, napisao je Josip.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Treba pisati o nama koji smo ostali i koji će ostati na svojoj zemlji, a ne o onima koji odoše a da se niti okrenuli nisu. E nije u eurima baš sve, vidjet će te kroz godine da u novcu nije baš sve.

    • A vidi, o nama se moze pricati kao umjetnicima za prezivljavanje gdje placamo puno zdravstveno pa dodjes u bolnicu i pola stvari kupis (istina nije uvijek), gdje radis 40god za 400KM mirovine i to se najavljuje isplata, gdje potpises koristenje odmora a odmora nigdje (cast koji se drze ugovora), gdje u ugovoru stoji tjedno radno vrijeme 40 sati a odradis 50+, gdje se pamet i obrazovanje odredjuje prema nulama na racunu, gdje je podobnost bitnija od sposobnosti, gdje je bitniji gazdin profit nego provesti blagdane i nedjelje s obitelji (ili da se barem plati 50% vise kao u normalnim drzavama) … ma … znam da u svitu nije svugdi idealno ali u nas je nakaradno sve, od drzave do gospodarstva… jedino sto imamo nesto lijepe prirode ali ima i ostatak svijeta prirodu..
      Zalosno sve skupa a sto mozemo!? Ne ide nitko od dragosti vani, vjeruj to!!

    • pajdo ne RISE…otišli su jer ih nepotizam i korupcija otjeraše…imaju znanje, imaju snagu, al do izražaja kraj uhljebistanskih potrčkala ne dolaze u obzir…neka ste i mi ostali će mo uskoro..a Vi zaposlite ove migrante ionako nećete imati nikoga drugog…ko Vas da prostite j***

  • ANONIMNO U PRAVU SI( u 14.56.! MOJA MATER OSTALA, A JA?? DIJASPORA! NEBI BILO LOSE DA MI BIRAMO POLITICARE KOJI SU VIDILI NESTO U SVITU; KOJI IMAJU SKOLU , NE POLITICKU VEC SKOLU ZIVOTA, RADA, POSTIVANJA , LJUBAVI!! I DA NISU SEBICNI!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.