U ovoj županiji širenje mržnje i lažnih vijesti na internetu bit će kažnjivo

Širenje mržnje i lažnih vijesti na internetu istraživat će i kažnjavati policija u Županiji Sarajevo.

To je predviđeno Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području ove županije, a koji je utvrdila Županijska vlada. BHRT je istraživao koliko će ovo zakonsko rješenje uvesti red ili će dovesti do sputavanja medija.

Iako su ovakve prakse već provjerene u zemljama Europske unije, mnogi nisu za uvođenje ovakvog zakona.

Ovakvo zakonsko rješenje postoji u Hrvatskoj i stručna zajednica, pravnici, novinari bore se protiv takvog zakonskog rješenja zato što su primijećeni primjeri zloupotreba. Ja ne vjerujem da se Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira mogu regulirati medijska pitanja. U oba entiteta nažalost imamo zloupotrebu na snazi kada je riječ o sputavanju, odnosno ograničavanju slobode govora i slobode izražavanja, kazala je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o prekršajima u Županiji Sarajevo prvi put predviđa kazne za nasilje na internetu. Prema tome internet je proglašen javnim prostorom, kako bi sve ono što je kažnjivo u realnom svijetu moglo biti kažnjivo i na internetu.

Mi želimo zaštititi javni red i mir, želimo sankcionirati ovakve pojedince koji mogu izazivati narušavanje javnog reda i mira na ovaj način, rekao je ministar unutarnjih poslova Županije Sarajevo Admir Katica.

Zbog sličnog zakona u Republici Srpskoj, zbog kojeg bi medijska javnost mogla biti cenzurirana, postoji sumnja da će takav scenarij biti prisutan i u Županiji Sarajevo. No, ministar Katica jasno ističe da cenzure neće biti, donošenje ovog zakona je redovna procedura. To je dobar primjer da se i na nivou Federacije donese ovakav zakon, smatra profesor kaznenog prava Borislav Petrović.

Ja bih rekao da je to jedan korak koji će situaciju u prostoru na društvenim mrežama raščistiti od pojedinaca koji svjesno šire mržnju, a time još više stvoriti prostor medija da šire pravilne informacije i da daju svoj doprinos u borbi protiv širenja mržnje, mišljenja je Petrović.

Svaki odgovor mora biti usklađen s međunarodnim normama, važno je da se zakoni ne koriste kao sredstvo za utišavanje i sputavanje razmjene ideja, ističe ambasador OSCE-a Brian Aggeler.

Prema kaznenom zakonu govor mržnje ne predstavlja zasebno kazneno djelo, ali poticanje na nasilje ili ugrožavanje lične slobode neke osobe, sve su to kaznena djela koja zaista zahtijevaju snažan odgovor i počinitelji tih djela treba odgovarati za svoje postupke, navodi Aggeler.

U Upravi policije nije predviđen poseban odjel koji bi vršio kontrolu informacija na internetu. Tijekom istražnih radnji policijskih službenika, onda kada nastupi posljedica i bude narušen javni red i mir poduzimat će se i te radnje, zaključuje ministar.

(www.jabuka.tv | Foto: Rawpixel Ltd.)

1 komentar

  • Aha, diktatura. Kao u Irskoj.
    “No, ministar Katica jasno ističe da cenzure neće biti…Mi želimo zaštititi javni red i mir, želimo sankcionirati ovakve pojedince koji mogu izazivati narušavanje javnog reda i mira na ovaj način”. Pa zasto onda uvodite cenzuru?. I to dosada niste radili?, ja se pitam tko tu neistinu siri?. Javni red i mir? To za mene znaci, da moj susjed mi u 10 navecer sa glasnom muzikom nesmeta. A ne cenzura na internetu. Prvo Sarajevska Zupanija, onda sve. Korak po korak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.