U ovim gradovima je najzagađeniji zrak u BiH

Zenica, Živinice i Tuzla su u ponedjeljak ujutro su najzagađeniji bh. gradovi i zrak je na tim područjima nezdrav za stanovništvo.

Indeks kvalitete zraka u ponedjeljak ujutro je u Zenici iznosio 160, Živinicama 156, te Tuzli 155.

U takvoj situacija s kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće skupine trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području Sarajeva zrak je u ponedjeljak ujutro nezdrav za osjetljive skupine stanovništva. Indeks kvalitete zraka iznosio je 129, a slična situacija je i na području Ilijaša gdje je Indeks kvalitete zraka iznosio 140, Lukavca 129, Visokog 127 te Doboj Istoka gdje je Indeks kvalitete zraka iznosio 104.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.