U Njemačkoj i Sloveniji zaposleno više od 31.000 radnika iz BiH – Jabuka.tv

U Njemačkoj i Sloveniji zaposleno više od 31.000 radnika iz BiH

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH radni odnos u Sloveniji i Njemačkoj od 2013. godine zasnovalo je više od 31.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Od travnja 2013. kada je potpisan Dogovor do 14. kolovoza ove godine u Njemačkoj je zaposleno 4.159 radnika iz BiH, naveo je za Fenu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić dodajući da od tog broja zaposlenih u Njemačkoj, 99 % radnika i dalje radi.

Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku, kako je poznato, provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke i putem njega se medicinski radnici iz BiH koji su završili srednju medicinsku školu, opći ili pedijatrijski smjer, mogu zaposliti na poslovima njegovatelja u Njemačkoj ako ispunjavaju uvjete.

Bandić je dodao da je u ovoj godini zaposleno 607 radnika, što je više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te nešto manje nego u 2016. godini.

Što se tiče Slovenije s kojom BiH ima zaključen sporazum iz oblasti zapošljavanja, od ožujka 2013. do 30. lipnja ove godine u toj zemlji je zaposleno 26.919 radnika iz BiH.

Trenutno u Sloveniji radi oko 24.000 naših radnika. U protekle dvije godine po broju oglasa na prvom mjestu su varioci sa 23 %, zatim vozači sa 22,8 %, zidari 6,5 %, bravari 4 %, te ostali u manjem postotku, dodao je Bandić.

Prema njegovim riječima, posredovanje se i dalje odvija na način da poslodavci u Sloveniji dostave zahtjev za radnicima svom zavodu za zapošljavanje, a kada oni ne uspiju pronaći radnike u Sloveniji, onda se obraćaju ARZ na osnovu međunarodnog sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji.

Velika su i očekivanja od sporazuma sa Katarom, zemljom s jakom ekonomijom i visokim plaćama. Od europskih zemalja, postoje kontakti s Austrijom u vezi potpisivanja sporazuma o zapošljavanju.

Što se tiče Katara u proceduri je finaliziranje operativnog protokola i kada se on usvoji bit će moguće implementirati postojeći sporazum. A što se tiče Austrije, još uvijek od njih nismo dobili nikakav konkretan prijedlog, iako smo obavili nekoliko razgovora i oni su iskazali svoje potrebe za radnom snagom, te su rekli da će predložiti prijedlog sporazuma, naveo je Bandić.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.