U Njemačkoj 441 tisuća Hrvata i ljudi hrvatskog podrijetla

U Njemačkoj je krajem 2016. živjela 441 tisuća osoba rođenih u Hrvatskoj ili s barem jednim od roditelja koji je rođen kao državljanin Hrvatske, pokazuju najnovije statistike o broju stranih državljana i osoba stranog porijekla s njemačkim državljanstvom, objavljene u utorak, prenosi Večernji list BiH.

Ove statistike obuhvaćaju ne samo ljude s hrvatskim državljanstvom, nego i hrvatske državljane koji u međuvremenu posjeduju i njemačku putovnicu ili čiji roditelji imaju direktne korijene u Hrvatskoj. Prosječna starosna dob stranaca iz Hrvatske iznosi 38 godina.

Po obrazovnom statusu, od 441 tisuća Hrvata njih 57 posjeduje maturu, a 34 tisuće visokoškolsku diplomu. Prema prije objavljenim podacima o novodoseljenim strancima, prošle godine je u Njemačku doselilo 55 tisuća državljana Hrvatske, čime je nastavljen trend pojačanog iseljavanja hrvatskih državljana u Njemačku, započet ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013.

Kao osoba s migrantskom pozadinom se smatra ona osoba koja je sama doselila iz inozemstva ili joj je barem jedan od roditelja rođen kao državljanin neke druge zemlje. U to se ubrajaju i etnički Nijemci koji su živjeli izvan područja Njemačke, poput Podunavskih Švaba ili Povolških Nijemaca.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Znaju li to vladajuci,ljuti su za njih glasali da otvaraju firme i da narod zaposljavaju a ne da ih salju u Njemacku.Sto je s doganom,obnovom,novogradnjom,katranom itd, Ljuti opet glasujte po savjesti bit ce vam boljen ipak je Njemacka bajka u odnosu na ovo ovde.Uoci svakih izbora kazu da ce nam biti bolje, pa zar to ne cine.To mogu potvrdit svi koji su otisli vani.

  • Nije ni Njemačka više ono što je nekad bila. To posebno vridi za obične ljude, radnike koji nisu posebno spretni zanatlije u svom zanimanju.Oni se tamo s današnjim cijenama stanovanja i režija, sigurno neće obogatiti.
    Sasvim je druga priča sa mlađim i ne mlađim školovanim ljudima koji su završili dobrei priznate tehničke fakultete. Za njih tamo uvijek ima mjesta i ako imaju solidno znanje njemačkog jezika, mogu se dobro snaći, vrlo visoka primanja imati i relativno lako uz pomoć firme(koja zna prepoznati i cijeniti njihov potencijal i znanje )prosperirati.
    Osobno znam par primjera naših iz Širokog ,koji su itekako vrsni znalci u strojarstvu i Elektrotenici. Našli dobar posao, poslodavac ih cijeni, plaća oho ho visoka ali svojim popriličnim znanjem.zaslužiju svaku fenningu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.