U Neumu tijekom turističke sezone razriješeno 20 kaznenih djela

PS Neum uradila je rezime riješenih kaznenih djela za razdoblje turističke sezone  2020. godine, a konstatirali su da je većina kaznenih djela uspješno rješena.

Početkom turističke sezone na područje općine Neum pored turista dođe i određen broj osoba, sklonih kriminalnim radnjama, iz cijele regije. To su većinom osobe povratnici u vršenju kaznenih djela s kriminalnom prošlošću.

Sukladno zakonskim propisima u PS Neum početkom turističke sezone preraspoređene su dodatne policijske snage Uprave policije MUP-a HNŽ. Ove aktivnosti  traju do završetka turističke sezone, a sve s ciljem sigurnosti turista i njihove imovine.

Od početka lipnja do 1. rujna 2020. godine na području općine Neum policijski  službenici PS Neum rješili su sedam kaznenih djela “Teške krađe”, 11 kaznenih djela “Krađe” i dva kaznena djela “Razbojstva”. Osumnjičeni počinitelji ovih kaznenih djela su procesuirani sukladno Zakonskim propisima i protiv isti je podneseno Izvješće nadležnom Tužiteljstvu.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je većina kaznenih djela počinjena na naročito drzak način, nasilnim ulaskom u stambene i poslovne objekte, te su osumnjičeni otuđili veće količine novca, zlatnog nakita i drugih skupocjenih predmeta. Isto tako, od nepoznatih turista na plažama otuđivane su torbe s novčanicima, mobilnim aparatima i drugim vrijednostima.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih, policijski službenici su pronašli dio predmeta i novac za koji postoji osnovana sumnja da potječe od izvršenih kaznenih djela.

Policijski službenici PS Neum su podnijeli nadležnom Tužiteljstvu Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57-godišnjaka iz Srebrenika, za kojeg postoji osnovana sumnja o počinjenju kaznenog djela “Iskorištavanje djeteta ili malodobnika radi pornografije”. Osumnjičeni je početkom kolovoza slikao i snimao djecu mobilnim telefonom na neumskim plažama.

Operativnom akcijom i provedenom kriminalističkom istragom policijskih službenika PS Neum, nadležnom Tužiteljstvu podneseno je Izvješće protiv 47-godišnjaka iz Metkovića, RH, o pičinjenom kaznenom djelu “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”. Osumnjičeni se tereti da je na području općine Neum uzgajao sadnice Indijske konoplje u većoj količini, prosječne visine 1,5 m.

(www.jabuka.tv)