U Neumu se održava 4. Kongres o katastru

U organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne jučer je u Neumu svečano otvoren 4. kongres o katastru u BiH na kojemu se kroz tri dana programa sudjelovati oko 300 stručnjaka iz regije, Švedske, Belgije i Švicarske.

U uvodnom obraćanju, prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne naglasivši kako je namjera Društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu.

Istaknuo je kako Geodetsko društvo Herceg-Bosne u svom radu ima snažnu podršku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. sc. Nevenka Hercega, županijskog premijera koji je podržao održavanje ovog trodnevnog kongresa.

Darko Juka, savjetnik premijera Hercega, pozdravljajući nazočne u njegovo ime, ocijenio je kako je Vlada prihvaćanjem sponzorstva nad ovim značajnim događanjem potvrdila opredijeljenost za razvitak digitalizacije i modernizacije državnih registara.

Veliki broj zemalja u svijetu prihvaća koncept otvorenog i neograničenog pristupa informacijama javnog sektora. To se, prije svega, odnosi na znanstvene, informacije o okolišu i, u zadnje vrijeme, prostorne informacije, kazao je Juka.

Podaci o zemljištu i nekretninama, dodao je, najvažniji su infrastrukturni podaci o prostoru jedne države.

Inače, tijekom trodnevnoga održavanja Kongresa, uz ukupno 34 prezentacije, koje se odnose na katastar i zemljišnu knjigu u praksi, tematski će biti obrađeni organizacija sustava zemljišne administracije, kao i moderne tehnologije u geodeziji i upravljanju zemljištem.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije BiH Željko Obradović je u istaknuo kako je ovo prilika da se sagleda trenutno stanje, ne samo u katastarskom i geodeskom sektoru nego i u sektoru zemljišne admnistracije BiH koja u posljednje vrijeme pokušava uhvatiti korak i s regionalnim i europskim stambenim pitanju.

S obzirom da ovaj kongres ima međunarodni karakter, ovo je prilika vidjeti u kojem smjeru ide zemljišna administracija i ukupno politika razmjene podataka. Prije svega, kongres je jako dobro organiziran, sudionici imaju priliku čuti bitne informacije o stanju u sektoru zemljišne administracije u BiH, ali i regiji, rekao je Obradović i dodao kako svojim projektima, prvenstveno u Federaciji BiH koristili su se iskustvima kako iz regije, tako i iz nordijskih zemalja.

Ističem tu Švedsku i Norvešku, koje imaju sličan sustav kao u BiH. Kod njih egzistira i katastar i zemljišne knjige ali su pronašli jedan dobar modus suradnje te dvije evidencije što je kod nas bio jedan veliki povijesni problem. Problem je kako naći suradnju između tih svih evidencija jer imate slučaj da se u zemljišnim knjigama jedan podatak poprilično razlikuje od podataka u katastru, objasnio je Obradović.

Na kongresu je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora s Geodetskom upravom iz Švedske o nastavku CILAP za period 2020.-2021, te ukazano na veliki iskorak u domenu zemljišne administracije koji se dogodio u protekle četiri godine.

Četiri su temeljna registra na kojima počiva administrativni sustav svake uređene države. To su registar(i) osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga.

Podaci ovih registara nezamjenjiva su osnova za svakodnevni rad različitih organa vlasti, banaka, javnih poduzeća, odvjetnika, notara i drugih subjekata čiji rad bi bio faktički nemoguć bez tih podataka.

U modernim društvima registri su povezani na način da se podaci iz jednog registra u drugi automatski preuzimaju iz matičnog registra. Temeljne odrednice Kongresa su ova četiri registra i njihovo povezivanje. Ideja GDHB-a je da se kroz Kongres da dodatni impuls za rad na digitalizaciji i povezivanju registara u Bosni i Hercegovini

Kongres je osmišljen da kroz najnovija dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BIH, tako i u zemljama okruženja.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.