U nedostatku seksa parovi posežu za svađom i raspravom

Ovaj scenarij svi u jednom trenutku prožive: U vezi ste, seks je odličan i onda odjednom seks nestane iz vaše veze. Prvo imate razumijevanja jer vam partner ima jako stresan posao, ali potajno mu već tada to zamjerate.

S vremenom vas to počinje uzrujavati. Čak i ljutiti. Uskoro ste spremni za onaj tip svađe koji počinje rečenicom “Mislim da je baš duhovito da…”,a završava tako da jedno od vas dvoje spava na kauču. A vi? Vi bijesno škrgućete zubima i pitate se kako je sve ispalo tako, piše Cosmopolitan.hr.

Ta reakcija? Prilično je česta. Ta ljutnja? Opravdana. Ali zašto se to događa?

Jedna su strana priče hormoni – kada se ne seksate često padne vam razina svih onih “dobrih” hormona kao što su dopamin, oksitocin i endorfin, koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Ali to je samo dio priče. Naime ti se isti hormoni oslobađaju i kad doživite orgazam masturbacijom, ali se ne osjećate ništa bolje. To što ste se potajno samozadovoljavali pod tušem vam ne može zamagliti činjenicu da se vaš partner ne seksa s vama.

Istraživanja na području socijalne psihologije pokazuju da ljudima seks predstavlja razinu intimne povezanosti pa zato nije rijetkost da je količina seksa u vezi jedan od glavnih parametara zadovoljstva vezom. Ako se želja za seks kod jednog partnera smanji zbog stresa ili umora, vrlo je vjerojatno da će drugi partner to protumačiti kao da nešto nije u redu.

Budući da je naš mozak sposoban za fenomenalne stvari i procese, sposoban je i opravdanju sumnju pretvoriti u nepremostivu planinu tjeskobe. Svi jako dobro znamo da nešto ne mora biti nužno istina, da zbog toga ne bismo mogli spavati noću. Problem kod tjeskobe je što onda počinjete validirati svoju vezu kroz to koliko se seksate, donoseći subjektivne i nerealne zaključke. Voljeli biste pitati partnera zašto se ne seksate, ali (bez obzira na to koliko ste zajedno) vas je strah odbijanja pa šutite i pustite da se ljutnja nakuplja. Ne moramo isticati da to nije dobar način suočavanja s tim problemom.

Prvi je korak da prestanete na seks gledati kao na nešto što će biti dobro s dobrom osobom – dobar i redovit seks je nešto što zahtijeva puno truda i vremena. Osim toga, ne morate se uvijek seksati, ponekad možete ubrzati odlazak na spavanje i zadovoljiti se oralnim seksom ili zajedno pogledati pornić prije spavanja.

Intimnost nije samo seks.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.