U nama susjednoj državi ima čak 8000 nepismenih

Među našim susjedima na istočnoj granici ima oko 8000 nepismenih, a riječ je uglavnom o starijim građanima koji nisu imali mogućnost školovanja, pišu agencije.

U Crnoj Gori ima oko 8000 nepismenih, a prema prikupljenim podacima, riječ je o starijim građanima koji nisu imali mogućnost školovanja.

Prema riječima Gorana Drinčića s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, problem značajnog broja nepismenih Crnogoraca leži u činjenici kako u toj zemlji postoje vrlo izolirana područja, kao i nacionalne manjine kod kojih je problem nepismenosti tradicionalan, prenosi Tportal.hr.

Govoreći pak o statistici pismenosti kod djece, Drinčić je za crnogorsku državnu televiziju kazao kako je taj postotak znatno manji.

Drinčić ocjenjuje da opća pismenost u regiji nije na zabrinjavajućoj razini.

Komentirajući popularnost tuđica u govoru kod mlađih Crnogoraca, stručnjak je pojasnio kako mladi i inače u govoru koriste mnogo riječi stranog porijekla te da ‘svjesno igranje jezikom’ nije problematično.

Problem je ukoliko netko nije u stanju prilagoditi svoj jezik situaciji. Nećemo na isti način razgovarati za televiziju ili ako sjedimo u kafiću, zaključio je Drinčić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.