Ako živite u Hrvatskoj, a primate mirovinu iz BiH ovo će vas jako zanimati

Zavod za mirovinsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine izvijestio je u četvrtak kako korisnici mirovina stečenih u tom entitetu, a koji žive na području Hrvatske, više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer će se činjenica smrti ubuduće utvrđivati kroz automatsku razmjenu podataka između ovlaštenih agencija u Hrvatskoj i BiH.

Dokument pod nazivom “potvrda o životu” kojega su svi korisnici mirovina Zavodu MIO Federacije BiH morali dostavljati jednom godišnje bila je preduvjet redovitog nastavka isplata primanja po osnovi mirovinskog staža. U priopćenju je navedeno kako je sada uspostavljen sustav razmjene podataka preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Za korisnike mirovine iz Federalnog zavoda koji su nastanjeni na području Republike Hrvatske činjenicu smrti utvrđivat ćemo putem razmjene podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) te se stoga korisnici s područja RH oslobađaju obveze slanja potvrde o životu, stoji u priopćenju.

Odluka o obustavi slanja potvrda o životu odnosi se na oko 18.500 umirovljenikakoji žive u Republici Hrvatskoj, dok će umirovljenici koji žive u drugim državama i dalje biti obvezni slati ih na adresu Federalnog zavoda MIO.

(Hina)


1 komentar

  • I šta je tu interesantno?
    Hoće da imaju sve podatke o umirovljenicima koji žive u Hr vjerovatno radi nekog razloga interesantnih ali ne za umirovljenike,ili će im uzimati postotak.?!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.