U Mostaru se operacije ponovno odgađaju zbog nedostatka krvi

Još jednom se u SKB-u Mostar odgađaju operacije zbog nedostatka doza krvi.

Kako je rekla dr. Jadranka Knežević, voditeljica Centra za transfuziologiju mostarske bolnice, ovaj put pojavio se nedostatak krvnih grupa B i nulte, što je dovelo do toga da su pojedini zahvati morali biti odgođeni.

Ja sam upravo odgodila jednu operaciju zbog nedostatnih zaliha krvi. Bojimo se kako će biti još takvih slučajeva. Već tri dana smo konstantno na terenu i ne možemo podmiriti sve potrebe krvi za bolnicu, rekla je u srijedu Jadranka Knežević u telefonskom razgovoru za Večernji list BiH.

Velike potrebe

Na pitanje što je uzrok nove nestašice zaliha krvi, sugovornica je objasnila kako ovaj put nisu u pitanju hitne operacije nego kronični bolesnici na koje se troše velike količine krvi iz zaliha.

Ovaj put pojavio se nedostatak krvnih grupa B i nulte.

Određen broj doza svaki dan šaljemo u Kliniku za unutarnje bolesti. Riječ je o kroničnim bolesnicima kojima je potrebna transfuzija. Također, kardiokirurgija je imala veći broj operacija, a svaka od njih na samom početku zahtijeva veći broj doza krvi. Potrebe bolnice su se znatno povećale i to se uvelike odražava na stanje sa zalihama krvi, objasnila je jučer za Večernji list Knežević.

Ona je još jednom pozvala sve darovatelje krvi da se odazovu pozivu za pomoć jer svojim darivanjem krvi čine izniman humani čin koji nekome može spasiti život.

Humanost na djelu

Teško se možemo sjetiti koji to čin može biti humaniji od ovoga. Iako imamo rast broja darovatelja krvi posljednjih godina, mnogo je onih koji krv daruju dva do četiri puta godišnje. Voljeli bismo da je taj broj veći i još jednom ih pozivam da ne odustaju od darivanja krvi. S rastom obujma posla u bolnici rastu i naše potrebe za zalihama krvi. Bez novih darovatelja koji redovito daju krv nećemo moći odgovoriti izazovima koji su postavljeni pred nas, poručila je Knežević.

Dodala je da ona i njezini suradnici gotovo svakodnevno organiziraju akcije darivanja krvi, ali kako nije cilj na takav način prikupiti dovoljne zalihe krvi, nego one moraju doći od redovitih darovatelja.

Samo na taj način mogu se izbjeći nova odgađanja operacija u SKB-u Mostar i osigurati dovoljno doza krvi i za akutne i kronične pacijente. Sugovornica Večernjaka izrazila je nadu da će novi apel još jednom uroditi plodom i riješiti probleme sa zalihama krvi.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Pa 23.8. je bila velika akcija darivanja krvi u Širokom i to se redovito radi u Širokom i po selima pa mislim da bi širokobriješkim bolesnicima bilo dovoljno a nek malo Mostar i ostala sela ,gradovi i mjesta daju više krv pa da bude dovoljno.

  6
  2
 • Da.slažem se.Ovi se namečili sisar krv pi Širokom,Kočerinu i Uzarićima ito po par puta godišnje.Nisu mi jasnu šta bi sada..opet..U Mostar,Jablanicu malo.Dosta je s tim ciganlukom više.

  8
  2
 • A za svakog bolesnika iz Širokog traže nadoknadu od robine a do sad u ovoj godini dato je cca 800 doza bez ove zadnje akcije u kolovozu pa bi to trebalo uzeti u obzir ako se misle ovako česte akcije odrađivati u Širokom.

  8
  1
 • Meni isto cudno sta bude od te krvi kad su redovito akcije ovamo.To je human cin nema sta, ali se nadam da i krv ne ode negdje drugo.Ajmo Mostarci malo akcije.

 • U svatovima bude par stotina ljudi, PRIJATELJA. Gdje su sada kada treba dati krv. Zašto tražiti od redovnih darivatelja krvi kada svaka punoljetna zdrava osoba može dati krv.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.