U Mostaru se gradi novi zatvor

Već dvadeset dana na napuštenom dijelu vojarne Stanislava Baje Kraljevića u južnom dijelu Mostara traju radovi na izgradnji novoga zatvora čijim bi dovršetkom iz središta grada ujedno nestala Ćelovina, objekt izgrađen u vremenu austrougarske uprave. Ovaj je projekt djelo vlasti Federacije BiH.

„Federalna“ građevina

Novac za izgradnju se osigurava u federalnome proračunu, a procijenjena vrijednost cijelog projekta je 21 milijun maraka. U upravi zatvora potvrdili su za Večernjak da su radovi počeli, navodeći tehničke pojedinosti vezane za gradnju. Navodi se da su na parceli od 50 000 četvornih metara na lokaciji vojarne Stanislav Baja Kraljević 11. listopada krenuli građevinski radovi na izgradnji prve faze novog zatvora u Mostaru. Radovi koji se izvode u prvoj fazi odnose se na niveliranje terena, izgradnju četiri zaštitna zida oko cijeloga zatvora. Uz to, bit će onemogućen bijeg ili pak kakav drugi incident, i to visokim zidom oko poluotvorenog dijela zatvora, potpuno izoliranoga dijela zatvora, kao i šetnice koja će biti zatvorenoga tipa. Prema projektu, na mjestu novoga zatvora bit će izgrađena tri objekta te zaštitni kanal oko cijeloga zatvora, ali i pristupni put u dužini od 900 metara. Radove na izgradnji prvoga dijela zatvora izvodi mostarska tvrtka HP Investing, a vrijednost ugovora je 3,2 milijuna maraka.

Rok za izvođenje prvoga dijela radova je pet mjeseci, naveli su iz uprave mostarskoga zatvora. Inače, planirano je da se novi zatvor izgradi u sljedeće četiri godine kroz četiri faze. U njemu će se moći smjestiti 400 osuđenih osoba. Pri tome će se 200 osoba moći smjestiti u dijelu poluotvorenog zatvora te još 200 u zatvorenom dijelu. Bit će to jedan od rijetkih objekata koji će ispunjavati europske standarde s jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Naime, većina zatvora u BiH je pretrpana i ne ispunjavaju osnove životne uvjete.

Politički prijepori

Za razliku od proteklih izbora kada je zatvor u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji bio jedna od glavnih tema političkih prepirki, za sada se nije čuo niti jedan prigovor na projekt koji će Mostaru donijeti novi, moderan objekt i rasteretiti središnju gradsku zonu. Valja reći kako je upravo HSP BiH bio žestoko protiv gradnje zatvora, no naglo su kritike zašutjele nakon što je ova stranka uletjela u platformašku vlast u Federaciji BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.