U Mostaru prvi put održana skupština Jadransko-jonske euroregije

Skupština Jadransko – jonske euroregije – značajne međunarodne organizacije održana je u utorak u kasnim poslijepodnevnim satima u Mostaru.

Nazočnima se, uz gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića, obratio i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i član Skupštine i istaknuo zadovoljstvo što se XVI. Generalna skupština održava upravo u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, koja je od samih početaka aktivna članica Jadransko – jonske euroregije.

Zahvaljujući mojim prethodnicima koji su učinili potrebne korake da HNŽ bude ne samo članica, nego i jedna od utemeljiteljica Jadransko – jonske euroregije, danas sam u prigodi iznova potvrditi čvrstu opredijeljenost za nastavak suradnje i poticanje pozitivne energije kojom je moguće kreirati još snažnije akcije u kojima ćemo biti potpora jedni drugima u izgradnji bolje budućnosti naših regija i građana, kazao je predsjednik Herceg dodajući kako je promicanje gospodarskoga i društvenoga prosperiteta poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivosti regija cilj kojemu je Hercegovačko – neretvanska županija posvećena.

Pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, predsjednika Euroregije i dubrovačko – neretvanskoga župana, članovi Skupštine, prepoznajući žurnu potrebu očuvanja iznimne materijalne i nematerijalne kulturne i prirodne baštine Sredozemlja, razmotrili su i ratificirali Atensku deklaraciju INTTERREG – MED zajednice za održivi turizam.

Tijekom rasprave istaknuta je zajednička spremnost za rad na ostvarenju zacrtanih ključnih ciljeva Deklaracije: rješavanje turističkih pritisaka, jačanje turističke ponude, planiranja i upravljanja, te izgradnja snažne zajednice projekata i dionika. Ratificiran je i dokument Savez za suradnju na Sredozemlju, koji su, uz Jadransko – jonsku euroregiju, pokrenuli Konferencija perifernih pomorskih regija i Pirinejsko – sredozemna euroregija. Savez je usmjeren na višerazinsko upravljanje i suradnju kao temeljne pokretače osiguranja bolje budućnosti za pučanstvo Sredozemlja.

Naglašeno je i to kako sve državne, regionalne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, sveučilišta, međunarodne organizacije i privatni sektor odnosno svatko tko dijeli pristup otvorena upravljanja i integrirane suradnje na Sredozemlju može, potpisivanjem Deklaracije, pristupiti Savezu. Na sjednici su prihvaćeni Izvješće o radu za prošlu i Financijski plan za tekuću godinu, a Francesco Cocco je iznova imenovan za glavnoga tajnika Jadransko – jonske euroregije.

U sklopu rada Skupštine, predsjednik Herceg i gradonačelnik Bešlić održali su i odvojene susrete sa županom Dobroslavićem i Marcom Marsiliom, novoimenovanim predsjednikom talijanske Regije Abruzzo, koji je ujedno i dopredsjednik Euroregije. Razmotrene su mogućnosti daljnjega osnaživanja dosadašnje dobre suradnje, osobito na području gospodarstva i turizma. U tom kontekstu, istaknut je i značaj uvođenja zračne linije Mostar – Pescara.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.