U Mostaru predstavljeno izvješće o procesuiranju predmeta korupcije

U okviru svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije, Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini predstavila je u Mostaru izvješće pod nazivom: „Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH – prva procjena“

Dragan Popović, zamjenik glavnog županijskog tužitelja u županijskom tužiteljstvu Travnik istakao je da je povod današnjeg okupljanja razgovor o metodama i načinima borbe protiv korupcije.
U pogledu izvješća koji nam je predočen, a koji je uređen od strane OESS-a smatram ga vrlo korisnim. Kroz analizu predmeta koji su obuhvaćeni izvještajem vidljive su slabosti i dobre strane pojedinih postupaka. Iz ovoga se mogu izvući vrlo korisni zaključci koji će biti korisni u narednom razdoblju u procesuiranju ove vrste kaznenih djela, dodao je Popović.

Francesco de Sanctis, pravni savjetnik za korupciju pri misiji OESS-a u BiH kazao je da podrška misije OESS-a procesuiranju predmeta korupcije neće biti na kratkoročnoj ili „ad hoc“ osnovi.
Ovaj izvještaj predstavlja samo prvu procjenu koja se zasniva na praćenju ovih postupaka od strane misije OESS-a. Misija će nastaviti pratiti predmete korupcije i naš drugi izvještaj koji će se nadovezati na preporuke iz ovog izvještaja i koji će dalje istražiti pitanja koja utiču na odgovor pravosuđa na korupciju, ističe Sanctis.

Naš izvještaj se bazira na monitoringu 67 predmeta korupcije koji su okončani između 2010. i 2017. godine. Mi smo ove predmete kategorizirali u 3 kategorije – predmeti visoke korupcije, predmeti korupcije srednjeg ranga i predmeti sitne ili administrativne korupcije. Od ovog broja bilo je 14 predmeta visoke korupcije, 22 predmeta korupcije srednjega ranga i 31 predmet sitne ili administrativne korpucije, kazao je Sanctis pojašnjavajući promatrane predmete.

Analiza i preporuke predstavljene u ovom Izvještaju nastale su kao rezultat praćenja okončanih predmeta korupcije pred sudovima u BiH. Izvještaj je izrađen u okviru projekta: „Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na kaznenim predmetima“ koji je podržao Biro za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provođenje zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.

 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.