U Mostaru održan koncert Mozartovog zbor dječaka

U nedjelju navečer je u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače održan koncert austrijskoga “Mozartovog zbora dječaka”, koji su održali prigodan božićni koncert, uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar.

Koncert je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Napretkovoj zakladi za sveučilište i stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“.

mozartov_zbor_mostar_2

Tradicija dječačkih zborova u Austriji potječe još iz srednjega vijeka, kada je osnovan najpoznatiji takav zbor, Bečki dječaci pjevači, koji postoji i danas.

“Mozartov zbor dječaka” osnovan je 1956., prigodom 200. godišnjice rođenja W.A. Mozarta. Osnovao ga je Erich Schwartzbauer, a nakon njegove smrti 1994., zbor vodi Peter Lang.

mozartov_zbor_mostar_3

Za razliku od “Bečkih dječaka”, članovi Mozartovog zbora dječaka ne žive u internatu, nego pohađaju razne škole u Beču, a sastaju se dva puta tjedno na probama. Zbor čine dječaci do 14 godina, a na repertoaru su im djela W.A. Mozarta, te drugih austrijskih skladatelja. Nastupaju u crkvama, koncertnim dvoranama, te raznim palačama.

Na večerašnjem koncertu, pred dobro popunjenom Kosačom, zbor je izvao djela iz klasičnog opusa, te prigodne božićne skladbe.

(Bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.