U Mostaru obilježena 67. obljetnica stradanja franjevaca

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru danas je misom zadušnicom obilježena 68. godišnjica od smrti sedmorice franjevaca. Na današnji dan 1945. godine partizanske snage ubile su sedmoricu franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije, a njihovi posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni. Toga dana u poslijepodnevnim satima partizani su odveli fratre do Neretve te ih tamo poubijali i bacili u Neretvu, istaknuli su franjevci iz Franjevačkog samostana u Mostaru.

Fratri koji su nastradali toga dana su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar.

Inače, u Širokom Brijegu, u okrviru Dana pobijenih franjevaca, 7. veljače je obilježena 68. obljetnica od ubojstva 12 franjevaca, koje su partizanske vlasti dali ubiti i zapaliti. Od siječnja do srpnja 1945. godine ubijeno je 66 hercegovačkih franjevaca. Dio posmrtnih ostataka ubijenih franjevaca pronađen je na brojnim stratištima u Hercegovini i Dalmaciji, a Vicepostulatura “Fra Leo Petrović i 65 subraće” pokrenula je postupak za priznavanje njihovog mučeništva.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.