U Mostaru liječe oboljele od karcinoma, ali i križobolje, migrene…

U SKB-u Mostar pri Klinici za anesteziju i reanimaciju prije mjesec dana počela je s radom Ambulanta za liječenje bola. Za sada u Ambulanti rade jedna liječnica i jedna medicinska sestra, a u pripremi su još dva liječnika koja će proći edukaciju nakon koje će se uključiti u rad., piše Večernji list BiH.

Ambulanta za liječenje bola nešto je sasvim novo i malo poznato na ovim prostorima te smo tim povodom razgovarali s dr. Dajanom Vladić-Spajić, specijalisticom anestezije i reanimacije i za sada jedinom liječnicom u Ambulanti.

Ovakve se ambulante nalaze u svim većim bolničkim centrima u RH i mi s njima dobro surađujemo te su one “kumovi” naše ambulante koja je nastala po uzoru na one u RH, objasnila nam je dr. Vladić-Spajić te dodala kako bolesnici koji su do sada zbog bolova išli u RH, pa i dalje, to više ne moraju raditi jer se u Mostaru takvi slučajevi sad liječe vrlo kvalitetno po standardima, smjernicama i metodama koje se koriste u svijetu i, što je najvažnije, ako nekome i ne mogu pomoći, ne mogu mu ni odmoći.

Smatra kako će vrijeme najbolje pokazati važnost i kvalitetu te ustanove. Bitno je napomenuti kako na Odjelu za anesteziju i reanimaciju preglede rade već nekoliko godina, međutim, tek sada su dobili potrebnu opremu za terapiju bola te adekvatan prostor u kojem se tretiraju sve vrste bolova, bilo da je riječ o nekim malignim dijagnozama, onkološkim bolesnicima ili nekim posljedičnim bolovima kad je sanirana neka ozljeda, ali je ostao bol, te bol koji se pojavio u sklopu nekih degenerativnih bolesti, kao što su križobolje, vratna kralježnica, migrene, neuralgije, pareze.

Ne bavimo se dijagnosticiranjem, isključivo se bavimo liječenjem bola. Svakoga koga boli, ima pravo, s već postavljenom dijagnozom, doći u ambulantu neovisno o tome je li se bol pojavio jučer ili traje već mjesecima, ili je imao operaciju. Bitno je naglasiti da ima pravo dobiti terapiju protiv bola. Važno je samo da već ima uspostavljenu dijagnozu, nije bitno kakva je prognoza bolesti, dobra ili loša, taj pacijent dobit će adekvatnu terapiju za bol koju osjeća jer svatko ima pravo na dostojanstven život bez bola. To bi trebalo biti osnovno, da se čovjek ne muči i da ga ne boli, kazala je.

Pacijenti najčešće dođu s dijagnozom od neurologa i neurokirurga da nisu za operaciju, već za konzervativno liječenje. Nakon pregleda u ambulanti dobiju terapiju i eventualno im se propiše pomoćna terapija za liječenje bilo da je to laserska akupunktura, TENS ili da se šalju na fizikalnu terapiju ako je potrebno više metoda i ako ih nemaju u ambulanti, nego se rade na fizikalnoj terapiji. Kad je riječ o laserskoj akupunkturi, prema njezinim riječima, laserskom sondom stimuliraju akupunkturne točke i rezultati su kao i kod klasične akupunkture.

Druga stvar koju rade je blokada, odnosno infiltracija bolnih točaka. Tu su još i lokalni bolovi koji se mogu liječiti lijekovima. Ti postupci pomažu kod neuralgija kod kojih klasična terapija lijekovima nema rezultata, dugo se liječe da bi se postigao nekakav rezultat.

S druge strane, u Ambulanti pacijente vrlo brzo oslobode bola. Da ti tretmani zaista pomažu, uvjerio nas je i pacijent koji je došao na terapiju, a koji se u Ambulantu javio zbog ukočenog vrata.

Jako mi je pomoglo, danas mi je 6. tretman i odlično se osjećam, a kad sam došao, nisam mogao pomaknuti glavu ni lijevo ni desno, kazao je ovaj pacijent.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.