U Mostaru izumljen revolucionarni tricikl za gradske gužve

“City” je naziv projekta, može se reći svjetskoga kalibra, kojega će jedan mladi inžinjer i inovator, koji trenutno živi i radi u Mostaru, uskoro ponuditi svjetskoj javnosti.

Riječ je o vozilu koje bi, u slučaju masovne upotrebe, moglo riješiti probleme prometnih “čepova”, gužvi i problema s pronalaskom mjesta za parkiranje, posebno u velikim gradovima.

Naime, idejni tvorac projekta je mladi Elvis Cero, Tuzlak, koji je upravo u Mostaru završio studij i sada živi i radi u centru Hercegovine.

Svoj je projekt predstavio u emisiji “Svijet budućnosti” Radija Gradska mreža.

“Ideja je inovativnoga karaktera. Radi se o elektromotornom prijevoznom sredstvu, zatvorene konstrukcije ili poluzatvorene konstrukcije, koja se može sklopiti na dimenzije kofera. Namijenjena je osobama koje žive u gusto naseljenim gradovima, točnije osobama koje svakodnevno putuju od točke ‘A’ do točke ‘B’, kako bi izbjegli prometne gužve i zaobišli neke prepreke koje se nalaze na njihovom putu, te u što kraćem vremenu stigli do odredišta”, kazao je Cero u emisiji “Svijet budućnosti” RGM-a, prenosi Dnevni list.

Vozilo “City” imalo bi pogon različit od automobilskoga, ali i od onoga na biciklima. “Pored pogona koji se pokreće pomoću horizontalnih pedala, postoji i elektromotorni pogon, koji se pokreće uz pomoć baterije, tako da je sve to olakšano u potpunosti”, istaknuo je Cero.

Naime, s napunjenom baterijom, građanin će moći prijeći i do stotinu kilometara, a uz dodatno pedalanje i još 20 do 30 kilometara. Maksimalna brzina kretanja ovoga vozila je 25 kilometara na sat, a može se voziti u svim vremenskim uvjetima.

“City” je, u stvari, specijalno dizajnirani tricikl – jednosjed, sa zaštitnim panelom i krovom. Korisnici toga vozila moći će se kretati i biciklističkim stazama, ali i gradskim prometnicama, a sklopivost vozila omogućava da se nakon upotrebe ponese sa sobom u autobus, tramvaj ili bilo koje drugo klasično prijevozno sredstvo.

“‘City’ je prijevozno sredstvo za jednu osobu, ali postoji mogućnost da se nađe mjesta i za jednu manju prtljagu. Vozilo s prednje strane ima dva točka, a sa stražnje strane jedan točak. Posjeduje amortizaciju. Ono što je bitno napomenuti jeste da je prednja strana zaštićena panelom. Trenutno je u izgradnji prototip, jer još uvijek ne postoji pravi. Trenutno imamo dva modela: City i Biznis City”, kazao je Cero.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: