“Proceduralna pogreška”: Pogrešnom spermom oplodili 26 žena?

Nizozemski centar za medicinski potpomognutu oplodnju priopćio je kako je moguće da je 26 žena oplođeno spermom pogrešnoga čovjeka, javlja BBC.

“Ono što trenutačno možemo reći da se dogodilo jest da su se spermiji preostali od ranijih zahvata pomiješali s novim spermijima” objasnio je Eric Trinthammer iz Sveučilišnoga kliničkoga centra Utrecht, nazvavši to ‘proceduralnom pogreškom’.

Klinika je odmah pokrenula istragu, a svi parovi su obaviješteni o propustu, piše 24sata.hr.

Od 26 parova koji su se podvrgnuli zahvatu, devet ih je već dobilo dijete, još četiri žene su trudne, a preostale stanice su zamrznute. Sve će žene u idućim danima dobiti priliku napraviti DNK test.

Postupak kojem su parovi bili podvrgnuti zove se Intracitoplazmatsko injiciranje spermija (ICSI) i razlikuje se od in vitro oplodnje. Kod ove tehnike spermatozoid se pomoću pipete ubrizgava izravno u žensku jajnu stanicu. Vjeruje se kako je jedan od laboratorijskih tehničara u periodu između travnja prošle i studenoga ove godine koristio isti gumeni vrh na pipetama, sve dok u njemu nije pronašao tragove sperme nakon čega je digao uzbunu. Gumeni vrh bi inače trebao imati pročišćivač, ali ovaj ga nije imao.

Iako u Klinici kažu kako je mala mogućnost da je stanica oplođena pogrešnom spermom, Udruge za podršku neplodnim parovima ova je vijest šokirala.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: