U Mostaru će biti sjedište Centra za euroatlantske integracije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem jučer je objavio da Hrvatska predlaže osnivanje Centra za euroatlantske integracije čije bi sjedište trebalo biti u Mostaru. Hrvatska je zajedno s međunarodnim diplomatima uradila i plan djelovanja Centra. Prema navodima, ovaj bi se centar koji bi imao šire, regionalno značenje, usredotočio na izobrazbu i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o EU i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija. Kako se doznaje, postoji konkretan prijedlog o pokretanju ovoga centra koji je jučer tek pušten u javnosti, a njegov rad podržava EU i SAD, piše Večernji list.

Čvorišna točka

Hrvatska bi tome centru, kako se doznaje, pružila svu potrebnu logističku potporu te omogućila prijenos svih znanja, kompetencija i iskustva iz pregovaračkoga procesa koji je prošla ova država u sklopu pripremanja i ispunjavanja uvjeta koje traži EU i NATO. Hrvatska je već ustupila BiH acquis communautaire, popis pravne stečevine Europske unije, a centar u Mostaru trebao bi biti u pravome smislu radionica za korištenje iskustava i oblikovanje pristupa u EU i NATO. 
Mostar bi se tako postavio kao svojevrsna čvorišna točka budućih euroatlantskih procesa za BiH, što je simbolički važna poruka. Prvi je vezan uz decentralizaciju države da se sve institucije ne nalaze u Sarajevu, nego i u ostatku države, što je djelomično postignuto rasporedom više ustanova, agencija i službi. Drugi vrlo značajan razlog je vezan uz to što je Mostar najznačajnije hrvatsko središte u BiH u kojemu postoje potrebni potencijali za napredak ove zemlje prema zapadu, ali i najsnažnije simbolizira prisutnost tri naroda u ovoj zemlji.

Budućnost u EU

To je posebno važno sada kada je Hrvatska praktično već jednom nogom u EU i predstavlja ohrabrenje da se trnoviti napori u provedbi teških reformi i bolnih rezova ipak na kraju isplate s članstvom u zajednici europskih naroda. Hrvatska je najogledniji primjer svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Mostar bi na izvjestan način trebao biti most za sve buduće odnose, ne samo između BiH i Hrvatske, nego i s EU. Centar za euroatlantske integracije na određeni bi način djelovalo i kao stabilizirajući čimbenik u gradu te općenito u odnosima između Hrvata, Bošnjaka i Srba jer je to jedna od najvažnijih, ali i rijetkih točaka koja povezuje narode u BiH i njihove politike koje imaju brojne različite poglede na budućnost, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.