U mostarskim restoranima najveći broj bakteriološki neispravne hrane

Određeni broj djelatnika u ugostiteljskim objektima na području Hercegovačko-neretvanske županije ne održava potrebnu higijenu, što je rezultiralo pronalaskom raznih mikroorganizama u određenom broju uzoraka hrane.

Tijekom prošle godine na mikrobiološkoj analizi bilo je ukupno 1.295 uzoraka hrane uzete s područja HNŽ-a. Od ukupnog broja uzoraka, 26 njih ili (2 posto) nije odgovaralo pravilniku o uvjetima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu, navodi se u dokumentu o zdravstvenom stanju stanovništva u HNŽ-u, piše Večernji list.

Nadalje se ističe kako je najčešće izolirani mikroorganizam iz analiziranih uzoraka bio Staphylococcus aereus. Riječ je o mikroorganizmu koji može izazvati veliki broj različitih infekcija i intoksikacija, počevši od manjih infekcija kože (furunkul, karbunkul, infekcija rane itd.), do teških bolesti, poput sepse, upale pluća, apscesa, sindroma toksičnog šoka itd. Ovaj mikroorganizam pronađen je prilikom analize kontrole održavanja higijene u ugostiteljskim objektima.

Naime, propisane norme ispravnosti pri kontroli održavanja higijene (bris radnih površina, odjeće, pribora, uređaja, ruku) nije zadovoljilo 1,2 posto uzoraka, što pokazuje blago poboljšanje u odnosu na godinu ranije, najčešće izolirani mikroorganizam bio je također Staphylococcus aereus. Najveći broj bakteriološki neispravnih uzoraka hrane pronađen je u Mostaru, nakon čega slijedi Jablanica.

”Prisutnost izoliranih mikroorganizama u ispitivanim namirnicama posljedica je kontaminacije u procesu obrade hrane uslijed nepoštivanja sanitarno-higijenskih načela u tom procesu (nepovoljni sanitarno-tehnički uvjeti za pripremu hrane ili neodgovornost rukovodstva i osoblja objekta u kojem se priprema hrana). Koliformni mikroorganizmi Escerihia coli, enterokoki te drugi patogeni mikroorganizmi nađeni u hrani potvrđuju naprijed navedeno. Nalaz stafilokoka u hrani je odraz smanjene sanitarno-higijenske odgovornosti osoba koje pripremaju hranu ”, stoji u dokumentu o zdravstvenom stanju stanovništva, piše Večernji list.

Mikrobiološku neispravnost pokazao je i dio uzoraka vode s područja HNŽ-a. Naime, prema podacima iz navedenoga dokumenta, na području Mostara je, od uzoraka uzetih tijekom prošle godine, 9,2 posto mikrobiološki neispravnih nalaza iz središnje, a čak 79,6 posto iz lokalne vodoopskrbe.

”Razlozi relativno velikog broja neispravnih nalaza vode iz središnje vodoopskrbe odnose se prvenstveno na povećan broj uzoraka sirove vode iz vodovodnih sustava (koji nisu isporučivani potrošačima). Također, jedan od potencijalnih razloga povećanog broja mikrobiološki neispravnih nalaza su propusti tijekom dezinfekcije vode”, stoji u spomenutom dokumentu.

Nadalje se navodi kako je tijekom 2015. urađena mikrobiološka analiza 28 uzoraka vode iz osnovnih škola s područja HNŽ-a.

”Dva uzorka su bila neispravna. Izolirane su Klebsiella oxytoca, Enterobacter species i Pseudomonas aeroginosa. Na mikrobiološku ispravnost analizirana je i voda iz dječjih vrtića. Svi uzorci vode zadovoljili su norme ispravnosti”, navodi se u spomenutom dokumentu.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Kad ne postoje sanitarne službe u D.Z. l
    ne vrše se više analize vode ,brisevi redovito ,kožne infekcije na rukama,bolesti radnika koji rade na kruhu i suhomesnatim proizvodima i sirevima. a poseban problem je higijena osoblja i nestavljanje rukavica dok diraju hranu,ili imaju rukavice čas metu čas naplaćuju čas diraju salamu. Redovita pojava kod sviju u trgovinama. A kruh ispada iz korpa i stoji iza vrata trgovina gdje šetaju ne samo male životinjice nego i velike.

    • upravu si anonimno a vlasnici gonjaju radnike da sve rade od čišćenja wc do svih ostalih radnji koje su potrebne da se urade

  • Koliko se po pekarnicama i trgovackim centrima podgrijava kruh ,peciva pite i da ne nabrajam .
    Jednom krumpirusa pita konzna koliko je puta grijana sacuvaj Boze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.