U Mostar stižu predstavnici Wizzaira: Uskoro letovi za Malmö i Düsseldorf

Za povezivanje naše zemlje sa svijetom zainteresirala se i niskotarifna aviokompanija Wizzair, čije je sjedište u Mađarskoj.

Ovoj aviokompaniji pogoduje činjenica da je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić zatražio ukidanje aerodromske pristojbe koja iznosi deset eura po putniku u zračnim lukama u Mostaru i Tuzli. Pristojba bi ostala i dalje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jer se njom, između ostalog, financira i BH Airlines.

“Ukidanjem pristojbi stimuliramo aviokompanije da lete iz zračnih luka u Mostaru i Tuzli.

To je već urodilo plodom u Mostaru jer nam se Wizzair, najpoznatija niskobudžetna aviokompanija u Europi, javio ponudivši otvaranje dvije nove linije Mostar – Malmö (Švedska) i Mostar – Düsseldorf (Njemačka). Novi sastanak s predstavnicima Wizzaira ćemo imati 09. studenoga. Na tom sastanku ćemo vidjeti koji su njihovi zahtjevi”, kaže Bijedić za sarajevsko Oslobođenje.

Mostarska zračna luka u posljednje vrijeme živi novu mladost jer se do kraja godine očekuje oko 70.000 putnika, što je blizu predratnoj brojci od 100.000 putnika.

“Budućnost Zračne luke Mostar je u religijskom turizmu koji je nešto što će mu donijeti mnogo putnika. Ranije su putnici koji su dolazili u svetište u Međugorju slijetali u Dubrovnik i Split”, rekao je Bijedić.

Wizzair je najveća niskobudžetna (low coast) aviokompanija u istočnoj Europi sa 36 zrakoplova Airbus A320 čija je prosječna starost svega tri godine. Ova aviokompanija koja je osnovana 2003. godine ima 15 operativnih baza na glavnim zračnim lukama u Srbiji, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Litvi, Ukrajini, Češkoj i Mađarskoj. (bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.