U mjesec dana u BiH su pojeftinili hrana, bezalkoholna pića, odjeća i obuća

U lipnju 2015. godine na mjesečnoj razini zabilježen je pad cijena u BiH od 0,3%, dok je godišnja deflacija iznosila 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše su pojeftinili hrana i bezalkoholna pića za 1,1, posto, te odjeća i obuća 0,8 posto. Pritom, hrana je pojeftinila 1,3 posto, dok su bezalkoholna pića poskupjela 0,2 posto.

Na drugoj strani, najveći rast cijena registriran je u području alkoholnih pića i duhana 1,8 posto, i to uslijed poskupljenja duhana od 2,6 posto. 
Promatrano na godišnjoj razini, pad cijena je zabilježen u stavkama odjeće i obuće za 7,2%, prijevoza za 4,7%, hrane i bezalkoholnih pića za 0,9%, te ostalih dobara i usluga za 0,1%.

Na drugoj strani, rast cijena registriran je u stavkama alkoholnih pića i duhana za 9,9%, obrazovanje za 2,3%, zdravstva za 1,4%, stanovanja, vode, električne energije, plina i drugi energenata za 1%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 0,8%, restorana i hotela za 0,4%, rekreacije i kulture za 0,3%, komunikacija za 0,2%.

U udrugama potrošača u BiH navode da potrošačke cijene u zemlji ne mogu imati značajniji trend rasta zbog iznimno slabe platežne moći stanovništva, ali naglašavaju da, prema njihovim analizama, nemaju ni trend pada.

Mensud Lakota, direktor Potrošačke zadruge “Euro BiH”, smatra da su u pitanju “tiha pojeftinjenja” koja su kratkog daha, te da na tržištu konstantno domira “tiho poskupljenje”, prije svega, osnovnih životnih namirnica, usluga i režija.

Prema njegovim riječima, cijene većine osnovnih prehrambenih artikala u Europskoj uniji su i dvostruko niže od cijena u BiH, navodeći da je tržište neuređeno, mnogo toga se uvozi, a trgovci manipuliraju.

(Večernji list)

1 komentar

Komentiraj: