BiH neće biti vraćene vize za Njemačku

“Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od naših europskih kolega iz Bruxellesa, jedino se u BiH, kada su u pitanju zemlje iz naše regije, bilježi opadanje broja lažnih azilanata u usporedbi s prošlim godinama”, istaknuo je Dautbašić.

Ne postoji nikakva opasnost da BiH budu uvedene vize zbog problema koje Njemačka ima s lažnim azilantima sa zapadnog Balkana, rekao je Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za viznu liberalizaciju i tajnik Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema njegovim riječima, najnoviji podaci pokazuju da jedino u BiH, kada su u pitanju sve zemlje zapadnog Balkana, dolazi do smanjenja broja lažnih azilanata koji se upućuju u zemlje EU, dok u svim ostalim zemljama brojevi zabrinjavajuće rastu.

“Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od naših europskih kolega iz Bruxellesa, jedino se u BiH, kada su u pitanju zemlje iz naše regije, bilježi opadanje broja lažnih azilanata u usporedbi s prošlim godinama”, istaknuo je Dautbašić za Nezavisne novine.

Prema posljednjem izvješću, kako je rekao, iz BiH je trenutno dva posto manje azilanata u zemlje schengena u odnosu na prošlu godinu, što se smatra značajnim smanjenjem.

Dautbašić je podsjetio da klauzula o suspenziji bezviznog režima, koji je usvojen u EU, predviđa da, prije eventualne odluke o suspenziji, mora biti registriran porast azilanata.

“BiH ima umanjenje, pa prema tome samo po sebi to pitanje isključuje mogućnost ponovnog uvođenja viza”, rekao je Dautbašić. On je priznao da problemi u susjedstvu loše utječu na percepciju BiH, ali da to ne može imati nikakve izravne posljedice po BiH.

“Na žalost, ostale zemlje i dalje bilježe povećanje, ali ne bih želio komentirati stanje u susjednim zemljama. Jako važno je da je naša zemlja u tom opadajućem trendu”, naglasio je on.

Njemački mediji su i jučer pisali o problemu lažnih azilanata sa zapadnog Balkana. Žale se da čak 40 posto svih azilanata u toj zemlji dolazi iz naše regije. Oni, kako smatraju, opterećuju azilski sustav Njemačke, zauzimaju mjesta stvarnim izbjeglicama s Bliskog istoka, koji bježe od rata, i povećavaju troškove socijalnog zbrinjavanja ljudi koji čekaju rješenje zahtjeva.

Tim povodom se u njemačkom “Die Weltu” oglasio i Horst Seehofer, predsjednik bavarskih demokrišćana, koji traži uvođenje viza za zapadni Balkan i postroženje kriterija za socijalnu pomoć podnositeljima iz tih zemalja.

Međutim, “Die Welt” navodi i drugu stranu argumenata: Kosovo, kako podsjećaju, i dalje ima vizni režim, pa je ipak najviše lažnih azilanata s tog područja. Dodaju kako je mnogo efikasnije riješiti problem na samom izvorištu, odnosno popraviti socijalni status kategorija, posebno romske populacije, kako bi se smanjila motivacija da iz ekonomskih razloga odlaze u zemlje zapadne Europe.

I podaci ovog uglednog lista pokazuju da problem nije toliko velik kada je u pitanju BiH. U prvoj polovini 2015. iz BiH je u Njemačku došao 4.061 zahtjev, dok je s Kosova u istom razdoblju stiglo 31.400 zahtjeva. Na drugom mjestu je Albanija sa 22.209, zatim Srbija, ne računajući Kosovo, sa 13.822 zahtjeva, te Makedonija sa 6.704.

(Nezavisne novine)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.