U Međugorju otvoren punkt za testiranje hodočasnika na koronavirus

Mobilni punkt Doma zdravlja Čitluk, na komu će se na koronavirus moći testirati hodočasnici, otvoren je u utorak u Međugorju.

Rezultati testiranja bit će gotovi istoga dana te će se izdavati na stranim jezicima.

Inicijativu za otvaranje mobilnog punkta pokrenula je Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba, a punkt je otvoren u suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar.

Tajnik Udruge Ante Kozina kazao je kako će otvaranje ovoga mobilnog punkta uvelike olakšati turistima dolazak u Međugorje, kao i povratak njihovim kućama.

Ovdje hodočasnici i turisti koji dođu mogu napraviti testove koje im traže njihove države za neometan dolazak bez karantene, bez ikakvih restrikcija prilikom povratka u njihove vlastite države, istaknuo je Kozina.

Na mobilnom punktu djelatnici Doma zdravlja Čitluk obavljaju testiranja hodočasnika u suradnji sa SKB-om Mostar i obavljaju se antigenski i PCR testovi, a rezultati testiranja, odnosno potvrde koje se izdaju vrijede 48 sata od uzimanja uzorka, pojasnio je Kozina.

Mi sada imamo nekoliko grupa turista iz istočne Europe i imamo dosta individualnih turista koji su došli u vlastitom aranžmanu ovdje u Međugorje. Međutim, dolazak hodočasnika priječe uvjeti ulaska u BiH, naveo je Kozina.

Podsjetio je kako je za srijedu najavljena sjednica Vijeća ministara BiH te da je Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba poslala svoj prijedlog za olakšavanje prelaska državne gradnice. Udruga je predložila da se stranim državljanima omogući ulazak u BiH na osnovu četiri kriterija, i to:

  • negativan PCR test
  • negativan antigenski test
  • potvrda o primljenom cjepivu
  • potvrda o preboljenoj koroni unazad šest mjeseci

Ako bi se to izglasalo već za godišnjicu Gospina ukazanja u Međugorju 25. lipnja imali bi masovniji dolazak hodočasnika u Međugorje, a bez toga jako teško, dodao je Kozina.

Djelatnica Doma zdravlja Čitluk Mia Čilić kazala je kako se PCR testovi nose odmah ujutro u Mostar i budu gotovi do 16:00 sati, a nalazi i potvrde se preuzimaju u mobilnom punktu.

Što se tiče brzih antigenskih testova oni budu gotovi za sat vremena i mogu se izdati i na hrvatskom i engleskom jeziku, kazala je Čilić.

Testiranja se mogu obaviti svakim danom osim nedjelje, a sami turisti plaćaju testiranje. Uzorci za PCR i antigenske testove uzimaju se od 8:00 do 10:30 sati. Brzi antigenski test košta 32 KM, a PCR test 85 KM.

Za testiranje se potrebno najaviti putem e-maila: [email protected]

(Fena)


2 komentara

  • neka vam vidovnice vrate novac da vam pomogne ili ćete se sami ubijati dosta ste hrvatski narod iskoristili sada sami radite

  • Kad ce se ovi hodacasnici opametiti, pa i slijepac bi vise progledao! Svaka cast skutori, odlicno ste odradili sve, samo im uzimajte lovu! Kapa do poda tko je sve osmislio!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.