U Međugorju nude smještaj ukrajinskim izbjeglicama

Turistički djelatnici u Međugorju priključili su se velikoj humanitarnoj akciji pomoći smještaja ukrajinskih izbjeglica, a u tome svjetski poznatom mjestu molitve trenutačno se nalaze dvije obitelji iz te države koja je izložena ruskoj agresiji.

Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja ponudila je pomoć organizacijama koje pomažu u humanitarnoj krizi nastaloj ruskim napadom na Ukrajinu.

Na ovaj način želimo pokazati da nam nije samo posao prihvat hodočasnika, već i pomoć ljudima kada su u nevolji, rekao je predsjednik udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorja Davor Ljubić.

Za sada nemamo najava dolaska velikih organiziranih skupina, rekao je on dodavši da su ih predstavnici humanitarnih organizacija izvijestili da se trenutačno ukrajinske izbjeglice uglavnom smještaju u obližnje zemlje.

Izrazio je spremnost prihvata određenog brojna izbjeglica, što bi se trebalo koordinirati i s tamošnjim lokalnim vlastima.

Po njegovim riječima, dvije obitelji iz Ukrajine, koje su se kanile vratiti u domovinu nakon nedavnog hodočašća, ostale u Međugorju.

Njih su smjestile i udomile obitelji kod kojih su bili na hodočašću, te se sada o njima skrbe, naveo je Ljubić.

Po njegovim riječima u Međugorju se još nalazi 50-tak grkokatoličkih svećenika koji su tamo bili na duhovnoj obnovi. Oni se, prema Ljubićevim riječima, žele vratiti u Ukrajini te biti sa svojim obiteljima i vjernicima. Sada se traži način kako bi se vratili u ratom zahvaćenu državu.

Prema najavi Radio postaje Mir iz Međugorja na poticaj zajednice “Svjetlo Marijino”, koju čine osobe iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Ukrajince, u srijedu će se na mjestu Plavoga križa u Međugorju moliti krunica za prestanak rata i mir u Ukrajini.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

 • Ovi sto nude smjestaj nebi ni brata besplatno ugostili ali oni igraju daj izbjeglice i uspostavicemo racun normalno 5 puta veci jer svakako je sve prazno nema nikoga.

 • Pomoci koliko tko moze ,jer i nas narod je prosao rat vecina i znamo sto je rat i kakvo je to zlo i koliko nas je patilo i dana danas fizički i psihički ,jos od 2.svjetskog kad su nam ubijeni djedovi ,pradjedovi ,domovinskog itd jer ovo moze biti i novi svjetski …nedaj Boze ali nije ovo dobro
  Putin nazalost nece stati zna da mu sada nema povratka jer Ce biti suden i prognan ,ici ce do kraja ,jel to obnova Carstva ili nesto drugo ne znam, ali ne sluti na dobro
  Samo da nuklearnu bombu ne baci ,ako baci gotovi smo ,moze neko govoriti sakrij se ovdje ondje ,ali danas su neuklearne bombe puno jace nego prije ,ovo je vjerojatno svrsetak zemaljskog života
  Zelim biti optimistkinja ,ali ne znam, Boze dragi nije ovo dobro nikako🙏🌏🐿️

 • Nije ovo dobro odavno ljudi bjesni nezadovoljni samo moc i novac u pitanju u svim segmentima samo moc novac veze itd..ne moze tako sve je otislo k vragu izopacilo se al mora i to doc karaju zato tko god da primi jadne ljude ne naplacujte neka bude od srca i ljuckosti

 • Sirotinja uvijek nastrada, ništa novo. U ovoj situaciji je licemjerno što mediji izvještavaju samo kada njima paše i ono što njima paše. Ova Putinova reakcija je posljedica dugogodišnje zapadne prljave politike i prljavih ratova. Bilo bi dobro da smo svi malo upućeniji. Ukrajina je žrtvovana i izmanipulirana država gdje su se bolesni umovi sukobili oko svojih interesa. Žalosno gdje je svijet došao. Ovo samo molitva sviju na koljenima može spasiti ali kako kad se narod odmaknuo od Boga?

  • Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu, i ne trebaju mediji da bi se to shvatilo. Irelevantni su. Stvari su dakle prilično jednostavne i nema potrebe biti upućeniji. 21. je stoljeće; Rusija, Putin, agresor, KGB-ovac, postupa anakrono i dehumanizirajuće. Sasvim sigurno će “mutiti vodu” i pozivati na “licemjerje, povjest koja je prethodila, upućenost” i ostalo što uz to ide. Ukrajina nije žrtvovana, već je primorana braniti se i boriti za svoju slobodu.

   (Što se tiče te molitve sviju, na koljenima, i odmicanja od Boga, tu su stvari malo kompleksnije, blago govoreći. Razumljivo je da božji činovnici o tome uglavnom diple, sa varijacijama, profesionalno se nesvrstavajući. Stvar je u tome što nije, naime, ‘do onoga koji hoće i kleči, već do Boga koji se smiluje’. E, zašto patnja, stradanje uopće? Zašto bilo što? Sirotinja, i Bogu je teška, po svemu sudeći.)

 • Pomoci naravno..i uvijek jer i sami smo prosli rat ….
  Ovo je uzas sta se radi Ukrajini i djeci i odraslima ,i zivotinjcama .Putin je diktator i on ce krenuti do kraja jer zna da ce mu se suditi jer ovo je tezak zlocin sta radi..
  Nije ni nama nista bolje ,vise od pola naroda vani u Austriji,Nejmacka ,pola ih u HDZ partiji ,ostali narod suti i trpi .BiH je u isto nezgodnoj situaciji mislite da planovi Srba su stali za odcijepljenje ili mozda plan Velike Srbije ,treba biti na oprezu ,mi smo sljedeca meta ,ovdje nazalost nema dogovora iako smo mogli zivjeti u miru sa Srbima i Bošnjacima ali nema ovdje mira nikako ,nadam se da nece do rata doci ovdje ,iskreno se nadam jer na kraju uvijek sirotinja ispasta uvijek ,pogledaju sta nam je uradio HDZ partija izveli su genocid vlastitog naroda zato nas i nema vise,nepravda …tesko je ovo vrijeme ,pandemija ,kriza,glad sad i rat ovo je neka biblijska poruka sigurno ,vecina naroda vidim u Sirokom su partijasi i vecina su iskvareni ,gledaju materijalno nista drugo ne mirise meni ovdje na dobro vec odavno ali evo vidjet cemo🙏
  Ako je kraj cekamo ga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.