U Međugorju će se rekonstruirati cesta, vrijednost radova je 4,500.000 maraka

Rekonstrukcija regionalne ceste R-425 od kružnog toka Tromeđa do čvora Zvirovići, ukupne vrijednosti 4,500.000 KM, trebala bi uskoro početi. Riječ je o radovima koji će biti dio nastavka izgradnje autoceste na koridoru Vc od čvora Zvirovići do čvora Počitelj.

“Projekt za rekonstrukciju navedene ceste izradilo je Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a, a Općina Čitluk izvršila je eksproprijaciju zemljišta na prostoru čitlučke općine”, navodi predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i kandidat HDZ-a za načelnika općine Čitluk Marin Radišić. Ističe kako je ovo samo jedan od projekata koji čelništvo Općine Čitluk zajedno s partnerima s viših razina vlasti ima u planu završiti u nadolazećem razdoblju. Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, važno je napomenuti i najavljenu rekonstrukciju ceste Mostar – Čitluk – Ljubuški – Crveni Grm koja je zahvaljujući i čelnicima ove općine proglašena magistralnom cestom M-17.4…

Rekonstrukcija ove ceste u značajnoj mjeri pridonijet će ne samo većoj prohodnosti i sigurnosti prometa nego i izlasku iz prometne izoliranosti ovog dijela Hercegovine i njezino uključivanje u međunarodne prometne tokove – koridor Vc: Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Mostar – Ploče (čvor Zvirovići).

Uz navedene magistralne i regionalne ceste, Općina Čitluk značajna sredstva ulaže u izgradnju novih i modernizaciju postojećih cestovnih pravaca na području cijele općine (u ovoj godini su završeni ili se privode kraju radovi u Čitluku, Dragićini, Donjim Hamzićima, Vionici, Cernu, Dobrom Selu i dr.). Vodstvo Općine Čitluk u predstojećem razdoblju planira se značajnije posvetiti uređenju infrastrukture u Međugorju.

“Osim već navedene rekonstrukcije ceste, pripremljen je natječaj za izgradnju kružnog toka kod pošte u Međugorju”, navodi Radišić. Također, tijekom idućih šest mjeseci trebao bi se riješiti problem Policijske postaje u ovom hodočasničkom mjestu. “Općina Čitluk pokrenula je inicijativu da Policijska postaja Čitluk dobije status uprave, a Policijska ispostava u Međugorju status postaje”, navodi Radišić. Dodaje kako je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o turističko- ugostiteljskoj djelatnosti kao i Zakona o boravišnoj pristojbi po kojemu bi se lokalnim zajednicama vraćalo 80% uplaćene boravišne pristojbe, što bi uvelike omogućilo popravljanje uvjeta boravka hodočasnika u Međugorju. Osim toga što je Međugorje jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u BiH, ono ima i veliku gospodarsku zonu, koja će ubuduće rasti. Trenutačno gospodarska zona Međugorje zapošljava više od 1000 radnika, a postoji zanimanje investitora za daljna ulaganja.

“Osim zone Međugorje nastavit će se s uređenjem i ostalih gospodarskih zona sa svom potrebnom infrastrukturom u cilju privlačenja novih investitora”. kazao je kandidat za načelnika Radišić. Inače, važno je naglasiti kako je ova općina sa skromnim proračunom u proteklom razdoblju uspjela realizirati brojne infrastrukturne projekte. Među projektima koji se najviše ističu u prošloj godini svakako su otvorenje prostorija Općinskog suda Čitluk, gdje je vrijednost radova 642.00, te bi trebao zapošljavati 20 djelatnika, zatim obnova sportske dvorane športske dvorane Osnovne škole Čerin, vrijedna 120.00 maraka, obnova Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku.

“Riječ je o realizaciji projekata povećanja energetske učinkovitosti zgrade OŠ fra Didaka Buntića koja je u tijeku. Projekt se realizira u suradnji Vlade HNŽ-a i Općine Čitluk, a vrijednost premašuje 500.00 KM”, navodi Radišić.

Uz sve navedeno, jedan od većih projekata je i kanalizacijsku sustav. “Nakon što je sagrađen pročistač otpadnih voda, nastavili smo s II. fazom izgradnje kanalizacijskog sustava općine, izgradili crpnu stanicu za kanalizacijski sustav Međugorja, kao i tlačni vod od crpne stanice do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Potpolju, te glavni kolektor u dužini od 1100 metara u Međugorju.

Projekt je financirala Europska komisija u iznosu od 1,000.000 eura, za drugi dio općina čitluk je potpisala ugovor s izvođačom radova u iznosu od 1,509.321,83 KM”, zaključio je Radišić.

(Večernji List)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.