U Luku Ploče stigao kineski brod s posljednjim dijelovima za Pelješki most

Kineski brod za posebne terete “Development Way” s posljednja 24 segmenta čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most uplovio je u utorak u akvatorij pred Lukom Ploče.

Brod “Delepoment Way”, izgrađen 1983. godine, plovi pod panamskom zastavom, a dug je 215 metara i širok 34 metra. Iz Kine je za Ploče krenuo krajem travnja, a medijsku pozornost izazvao je prethodna dva dana, kada je zastao na Otrantu na ulazu u Jadransko more.

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskim cestama Jeroslav Šegedin potvrdio je kako jednodnevno kašnjenje neće utjecati na dinamiku radova.

Na gradilištu već imamo 25 segmenata koji se tek imaju ugraditi. Očekuje se da bi posljednji segmenti mogli biti ugrađeni do 15. kolovoza, rekao je Šegedin.

Kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić potvrdio je kako će brod, nakon carinskih formalnosti, nastaviti plovidbu prema akvatoriju gradilišta Pelješkog mosta.

Čim se obave carinske formalnosti pilot će ga provesti do pozicije sidrenja, uz pratnju još jednog tegljača iz Luke Ploče. Brod čitavo vrijeme mora biti sidren i ne ugrožavati siguran promet drugih plovila prema Bosni i Hercegovini i Malostonskom kanalu. Ima odobrenje za zadržati se na sidrištu do 31. srpnja, uz sve propisane sigurnosne uvjete. Posada se ne iskrcava s broda, rekao je Nikolić, prenosi Hina.

Na Pelješkom mostu je postavljeno 75 posto rasponske konstrukcije, a očekuje se da će radovi na izgradnji biti gotovi do proljeća 2022. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: EdoStuff Aviation)


7 komentara

  • Brzo ga napravise ,nema sta,da je dato nasima ,ne bi zavrsilo ni za pet godina ko i svaki projekti koji se započnu pa stanu u BiH,ima se novca ,pa se malo ukrade i dobijete napola proizvod ,ni tamo ni vamo ,e takva je BIH,a ovo je svakako dobra stvar s mostom

    • Brzo ovo je vec najavljeno 2007 i trebao vec bit gotov, sto se tice ovog Mosta nije ni trebao bolje da se drugi Otok (koji nije Poluotok) povezao, jedini razlog ovog mosta je bio Neum. A sta ti znas kako bi gradila neka firma iz BiH? Ko zna koliko su Kinezi ubrali love.

  • Super stvar,povezivanje je bitno i za RH ali i za BIH i dalje napravite autocestu ,tj Jadransko jonski koridor pa da mozemo za 4,5h do Grčke,npr.Svakako brzo ga napravise ,i bolje nego da ga je pravila neka nada firma ,bilo bi i korupcije i malverzacije barem sto se tice BIH

  • Dzaba Sejdo Komsic povukao sve svoje veze da to opstruira… Njega obvezno pozvati na otvorenje Peljaskog mosta ali kao judu i onog ko je bio najvise protiv gradnje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.