U Luksemburgu, gdje je plaća 3000 eura, gorivo jeftinije nego u BiH

Građani Luksemburga, kojima je kupovna moć dva i pol puta veća od prosjeka Europske unije, plaćaju jeftinije gorivo nego vozači u siromašnoj Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Tako je Dejan Trninić, Banjolučanin, na profilu na Twitteru objavio fotografiju cijene dizela na jednoj benzinskoj crpki u Luksemburgu – litra košta 1,065 eura, što je 2,08 konvertibilnih maraka.

Ogromne razlike u plaćama

U Luksemburgu, državi sa skoro najvećom plaćom, životnim standardom i BDP-om u EU, gorivo je 1 euro. Jeftinije nego u BiH!, napisao je Trninić na Twitteru, prenosi srpskainfo.com.

S druge strane, litra dizelskog goriva u Bosni i Hercegovini košta 2,21 KM, dok je litra benzina 2,16 KM, što znači da je dizel 0,13 KM jeftiniji u državi koja ima jedan od najvećih standarda u Europi.

Prema posljednjem izvješću Eurostata, građani BiH imaju najlošiju kupovnu moć od svih zemalja Balkana. Ona iznosi 28 posto u odnosu na europski prosjek dok, prema istom izvoru, Luksemburg ima kupovnu moć 163 posto veću u odnosu na prosjek Europske unije.

Iako je Luksemburg vrlo mala zemlja s oko 600.000 stanovnika, visoko je pozicionirana na listi najrazvijenijih zemalja Europe.

Sasvim razumljivo ako se zna da Luksemburg ostvaruje bruto društveni proizvod od 14 milijardi dolara godišnje, odnosno oko 40.000 dolara po glavi stanovnika, a što ga svrstava među najbogatije zemlje na svijetu.

Prosječna plaća u Luksemburgu iznosi 3000 eura, dok je prosjek plaće u BiH 850 maraka, što je sedam puta manje. Minimalna plaća u Luksemburgu iznosi nevjerojatnih 2000 eura, dok je u BiH 410 maraka, odnosno nešto više od 200 eura. Bez obzira na nizak standard, političari su odlučili početkom godine građanima u BiH uvesti dodatne namete.

Tako je gorivo znatno poskupjelo od veljače, nakon novog Zakona o trošarinama, po kojem su cestarine povećane za 0,18 KM s PDV-om po litri. Poslije toga, gorivo je još poskupjelo zbog skoka cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Odnos plaće i cijena

Za prosječnu plaću bh. građani mogu kupiti 384 litre dizela, dok stanovnici Luksemburga za svoju prosječnu plaću mogu kupiti 3000 litara.

Situacija je još gora ako se usporede minimalne plaće. Tako Luksemburžanin na minimalcu za isti može priskrbiti 2000 litara, dok radnik na bh. minimalcu za svoja primanja može kupiti 185,5 litara, odnosno nešto više od tri spremnika goriva.

Cijene goriva u BiH najniže su u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljima.

Kad se govori o cijenama, treba uzeti u obzir prosječne zarade jer razlika u cijeni goriva ne predstavlja ništa u odnosu na dva ili tri puta veće plaće.

Prosječna plaća prošle godine u RH bila je 813,17 eura, Crnoj Gori 510 eura, BiH 439 eura, a u Srbiji 409,63 eura.

Najveće plaće bile su u Sloveniji – 1050,78 eura, dok je najmanja bila u Makedoniji – 372,55 eura.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • A ŠTA ĆEŠ SINKO NIKAKO IM DOTEČI OVIM TKZ POLITIČARIMA POSTALI SU GLAVNE FACE U DRŽAVI A NAJVIŠE IH SE NEZNA USEKNUTI VJEROVATNO VEĆINA IH IMA I LJUBAVNICU JEDNU DVI ALI NISU BOSANKE SKUPPE MOGLO BI SE PROĆI SA PUNO MANJE NOVACA ALI ONI SE DOKAZUJU JER IH NISU NIKADA IMALI PA NEZNAJU CIJENE

  • A kolike su mirovine?
    326 KM i ako si radio 40 godina 434 KM! Pa kako ovi iz EU ne sračunaju šta ova država daje i uzima radniku i umirovljeniku !?

  • pitajte ovih naših mozgonja što je to tako možda oni znaju ili smo mi umjetnici u preživljavanju oni su stvoreni samo toaletni papir da troše to dobro rade

  • Prijatelji moji dragi Al u jednu ruku i najgluplji , otidjite od svojih domova ostavite političare same , da kradu sami sebe , usput ce te ovdije zaraditi i novi dom i auto i sve sto vam je potrebno za lagodan zivot , a kad političari vide da nemaju koga krasti i praviti budalom , odselit ce se i oni 💪💪💪

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.