U Luci Ploče počela izgradnja terminala za tekuće terete vrijednog 26 milijuna eura

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Luci Ploče postavio kamen temeljac za novi tekući terminal. Prva je to investicija u Hrvatskoj u kojoj privatni partner samostalno gradi infrastrukturu na lučkom području .

15. srpnja 2013. godine svečano su otvoreni radovi na izgradnji prve faze terminala za tekuće terete u Luci Ploče, ukupnog kapaciteta 95.000 m3. Cjelokupnim izgrađenim kapacitetima i terminalom upravljat će Luka Ploče Trgovina d.o.o., tvrtka u vlasništvu Luke Ploče d.d. Vrijednost projekta iznosi 26 milijuna eura, a iza investicije u cijelosti stoje operater Luka Ploče Trgovina d.o.o. i partner Atlantis d.o.o. Završetak radova planiran je u prosincu iduće godine.

luka_ploce_1

Izgradnja terminala za skladištenje naftnih derivata u luci Ploče je prva investicija u Hrvatskoj gdje privatni partner gradi i infrastrukturu i suprastrukturu na lučkom području na bazi dugoročne koncesije. Građenje će se odvijati po najvišim ekološkim i tehnološkim standardima koja propisuje Europska unija.

Svečanom otvorenju radova u Luci Ploče prisustvovali su ministar gospodarstva RH Ivan Vrdoljak, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije BiH Nemir Nikšić, mnogobrojni dužnosnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te poslovni partneri Luke Ploče d.d.

luka_ploce_2

„Hrvatska kao i svaka država mora imati rezerve naftnih derivata. Kako u Hrvatskoj nema dovoljno kapaciteta, velik dio tih rezervi u ovom trenutku nalazi se u inozemstvu. Izgradnja ovog terminala pomoći će da se dobar dio naftnih rezervi vrati kući. Vrlo brzo ćemo krenuti i s drugom fazom projekta, u kojoj će naglasak biti upravo na rezervoarima plina. Uvjeren sam da je Luka Ploče s velikim investicijama postala najjača karika u transportnom lancu, pri čemu moram naglasiti ulogu Republike Hrvatske koja je kroz Lučku upravu, kreditima Svjetske i Europske banke, financirala infrastrukturu na kontejnerskom terminalu i terminalu rasutih tereta. Jačanje i modernizacija Luke Ploče imat će pozitivne učinke na gospodarstvo u čitavoj regiji“, rekao je predsjednik Uprave Luka Ploče d.d. kapetan Ivan Pavlović.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je „Potrebe za investicijama su velike, no zaduženost države je takva da se ne može više očekivati investicije samo od strane javnog sektora već se tržište mora prebaciti i na privatni. Javni sektor mora biti na usluzi privatnicima, njihov servis, a ponekad i partner pogotovo kada su u pitanju energetski projekti. S velikim zadovoljstvom pratim realizaciju ovog projekta u kojem se na poslovnim principima vidi spoj poslovnih partnera i interesa država. Ovakvi i slični projekti uvijek će imati podršku ministarstva gospodarstva i Vlade RH čime se stvaraju okviri za realizaciju investicija.“

Uistinu mi predstavlja veliko zadovoljstvo, makar kao pasivni sudionik u samoj realizaciji, biti dionikom svečanosti povodom početka izgradnje prve faze terminala tekućih tereta ovdje u Pločama.  Jačanje kapaciteta Luke Ploče predstavlja dodatnu vrijednost i za Bosnu i Hercegovinu obzirom na nedavno potpisanu Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u i iz Luke Ploče u Bruxellu koja omogućava izvoz i uvoz roba iz BiH preko ove luke.  Na nama je u Bosni i Hercegovini i  Hrvatskoj da maksimalno iskoristimo kapacitete ove luke u korist razvoja naših ekonomija“, kazao je predsjedavatelj Vijeća ministra BiH Vjekoslav Bevanda.

luka_ploce_3

Financiranje investicije odvijat će se kreditiranjem od strane HBOR-a te djelomično vlastitim sredstvima. Sve potrebne građevinske i ostale dozvole već su ishodovane, te su plaćene komunalne i ostale naknade i doprinosi za cjelokupni terminal. Većina kapaciteta budućeg terminala već je putem dugoročnih ugovora iznajmljena značajnim i renomiranim poslovnim partnerima u regiji, čime je osiguran povrat ulaganja prve faze investicije.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.