U Londonu počelo testiranje autobusa kojima upravljaju računala

U Londonu je počelo testiranje autonomnih autobusa koji nemaju volana, niti papučice gasa i kočnice te će njima u potpunosti upravljati računala, a tijekom tri testna tjedna prevest će stotinjak putnika. Prvi testni autobus opremljen je s pet kamera i tri lasera i može primiti samo četiri putnika, a u njemu će biti i osoba koja će, u slučaju problema, zaustaviti autobus. S obzirom na dosadašnji napredak koji je postignut na tržištu autonomnih vozila, možemo očekivati da će za desetak ili više godina ovakva vozila kojima upravljaju samo računala postati uobičajena na cestama – Google već godinama testira autonomne automobile, u nekim američkim gradovima putnike već sada prevoze Uberovi taksiji kojima upravljaju računala (naravno, riječ je o testiranju, a u automobilima uvijek moraju biti vozači koji će biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom).

Tehnologiju za autobus koji se testira u Londonu razvila je kompanija Oxbotica, a za početak njegova je brzina ograničena samo na oko 16km/h te će se kretati po pješačkoj i biciklističkoj stazi u blizini O2 Arene. Graeme Smith iz Oxbotice za BBC je kako im je prilikom razvoja ove tehnologije i autobusa na prvom mjestu bila sigurnost, pogotovo sigurnost u pješačkim zonama te će se, u slučaju da naiđe na prepreku, autobus odmah zaustaviti. Ako se test pokaže uspješnim, odnosno ako putnici budu zadovoljni s iskustvom vožnje u ovom autobusu, oni bi se mogli komercijalno početi koristiti na toj liniji uz O2 Arenu već za dvije godine, a nakon toga i na drugim područjima u Londonu.

Ovakvi mali i spori autobusi još su jedan korak prema potpunoj zamjeni vozača autobusa, kamiona, taksija, ali i osobnih automobila te ćemo u budućnost volane (ali i svoje živote) prepustiti računalima i umjetnoj inteligenciji. Dosadašnja testiranja Googlea, Tesle i drugih kompanija pokazala su kako su računala bolji i sigurniji vozači od ljudi, no postoje brojni potencijalni sigurnosni problemi (npr. hakerski napadi) koji bi se trebali riješiti prije nego ovakva autonomna vozila izađu iz testne faze.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.