U Ljubuškom svečano otvoren poduzetnički inkubator

U sklopu poslovne zone Zvirići u Ljubuškom je u petak svečano otvoren poduzetnički inkubator.

Projekt poduzetničkog inkubatora izgrađen je u sklopu projekta ”Home grown business” kojeg financira Europska unija u sklopu programa IPA 2011. Simboličnim otkrivanjem ploče inkubator su otvorili Martin Schieder šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Izaslanstva Europske unije u BiH i Marinko Čavara predsjednik Federacije BIH.

Svečanosti otvaranja nazočili su i ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić, predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH-a HERAG Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, ministri u Vladi ŽZH, načelnici susjednih općina i gradova iz BiH I Republike Hrvatske te brojni gospodarstvenici i predstavnici društvenog života.

U projektu ”Home grown business ”kao partneri sudjeluju Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Općina Ljubuški, Udruga gospodarstvenika Posušje i Udruga poljodjelaca u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Ukupna vrijednost projekta je 630.145,05 eura, a očekivano trajanje projekta je 30 mjeseci.

Glavne aktivnosti projekta su priprema usluga inkubatora i fonda za SME i uspostavljanje lokalnog partnerstva; obučavanje i angažiran tima za poslovnu podršku I isporučivanje usluga podrške; razvoj u opremanje infrastrukture centralnog inkubatora; promocija poduzetnika; upravljanje projektom.

00Poduzetnički inkubator ovdje u poslovnoj zoni Zvirići , nalazi se kako sam već i ranije govorio; na najkvalitetnijoj lokaciji za ulaganje u BIH. Cijeli je niz pogodnosti samo ove lokacije: smještena je uz granicu, čvorište koridora 5C i Jadransko-jonske ceste, te u neposrednoj blizini Luke Ploče. Otvaranjem ovog objekta otvaramo mogućnosti za mlade ljude i njihove ideje. Poduzetnički inkubator je jedna od prvih investicija u ovoj zoni za koju ne sumnjam da će privući značaj broj investitora,”  rekao je na otvorenju načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Poduzetnički inkubator smješten je u poslovnoj zoni u općini Ljubuški, mjestu Zvirići, smještenoj u neposrednoj blizini granice prema Republici Hrvatskoj na površini od 680 m2. Općina Ljubuški je za inkubator osigurala zemljište površine 5.000 kvadrata i sve potrebne priključke, vodu, struju, komunikacije.

U okviru projekta ”Home grown business” JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG objavila je i Javni poziv za mala i srednja poduzeća (MSP) i fizičke osobe sa područja Županije Zapadnohercegovačke u sklopu kojeg su planirana sredstva od 60.000 eura, a namijenjena su poduzetnicima kao podrška realizaciji poslovnih ideja kroz osnivanje gospodarskog subjekta ili u okviru već postojećeg. Planirana sredstava po subjektu iznose 4.500 EUR uz infrastrukturnu i mentorsku potporu Heraga.

Kako je na otvorenju kazao Ivan Jelčić ravnatelj Razvojne agencije, ”Sve poduzetničke ideje i projekti su dobrodošli, pozivamo sve zainteresirane da se informiraju i apliciraju, detalje poziva mogu pogledati na našoj web stranici herag.ba, krajnji rok za prijave je 16.studeni 2015. godine”.

Na današnjoj svečanosti su dodijeljeni certifikati za 22 mentora koji su prošli proces obuke u pet kategorija: poduzetništvo i bussines start-up,pravni okviri i standardi, strategija tržišta, promocija i povezivanje, financiranje te mentori supervizori.

Mentori su: Ivan Milićević,Zdenko Spajić, Predrag Naletilić, Mario bajto, Ana Jukić,Lidija Leko, Mario Brekalo, Julijana Šimović, Josip Tomić, Sanijela Matković, Žana Alpeza, Marko Zeljko, Dražen Boras, Slaven Planinić, Mate Kovač, Dragica Lebo, Maja Mrvelj, Pero Mandić te supervizori: Nikola Papac, Igor Živko, Josipa Grbavac i Marija Čutura.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj: