U Ljubuškom otkriven spomenik Petru Hercegu Toniću

Ljubušak Petar Herceg Tonić, koji je žrtvujući vlastiti spasio živote stotina američkih mornara, članova posade američkog broda USS Utah tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine, u četvrtak je u Ljubuškom dobio svoj spomenik.

Na ovaj način željeli smo se odužiti Petru Hercegu Toniću jer je spašavajući stotine života napravio herojski podvig. Također, želimo i novim generacijama približiti njegov lik i djelo, njegovo junaštvo, nesebičnost, hrabrost, ali i žrtvu njegove obitelji iz Prologa, iz naše Hercegovine, kazao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Ističe kako je Grad Ljubuški ponosan na Hercega i njegov hrabri čin.

Mi smo svjedoci koliko je se naših ljudi kroz razne ratove vodilo istim načelima kao Petar, svojom hrabrošću, nesebičnošću nas sačuvali na ovim prostorima da danas možemo ponosno staviti našu zastavu na jarbol, da možemo otvoreno govoriti o našim junacima, da možemo odati počast našim palim borcima. Grad Ljubuški jako je ponosan na Petra Hercega, naravno i sve naše druge branitelje. Na ovaj način smo mu htjeli odati zasluženu počast, iako on zaslužuje puno više od toga, kazao je gradonačelnik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je Petar Herceg na neki način došao doma (Foto: Branka Soldo / Fena)

Markotić navodi kako je do ideje za izradu spomenika u Ljubuškom došlo iz razgovora s Hercegovom obitelji.

Ideja je krenula od razgovora s njegovom obitelji, u međuvremenu se dogodilo uručenje medalje na brodu USS Enterprise, također o Hercegu je snimljen i film čiju promociju smo imali u Ljubuškom prije nekoliko godina. Imamo takvog junaka, prepoznatog u svjetskim okvirima, čije ime nose američki razarači, koji je dobio najviše odlikovanje SAD-a, a on je naš Ljubušak.

Ideju smo predložili članu obitelji Srećku Hercegu koji je bio oduševljen i objeručke ju je prihvatio, tada smo i krenuli u realizaciju cijele priče u dogovoru s Američkim veleposlanstvom, NATO stožerom u Sarajevu i slično, a rezultat svega je prekrasni spomenik koji će nove naraštaje podsjećati na njihovu žrtvu i biti nam svjetionik u vremenima koja dolaze, ustvrdio je Markotić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je Petar Herceg na neki način došao doma.

Trebamo svi biti ponosni na to, a ovo je i poziv onima koji nekad možda drugačije razmišljaju o jednostavnosti, ali i stamenosti hrvatskog čovjeka, da to obavljaju upravo kroz lik našeg Petra Hercega Tonića. Na ovaj način mladi, koji možda nisu znali ni jednog podatka o ovome, danas imaju što učiti o povijesti našeg naroda i moramo biti ponosni na to što smo Hrvati, svoji na svome, istaknuo je Čović.

Dodaje kako je Herceg na spomeniku predstavnik Hrvata, Ljubuškog, Hercegovine, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Umirovljeni časnik Hrvatske vojske i član Petrove obitelji Srećko Herceg kazao je kako je proces uručivanja Kongresne medalje časti SAD-a trajao 40 godina (Foto: Branka Soldo / Fena)

Mislim da je ovo pravi put. Ljubuški se zna odužiti i majci i svim žrtvama Domovinskog rata, a na ovaj način povezali smo se i s prostorom i vremenom Drugog svjetskog rata i Sjedinjenim Američkim Državama. Važno je da medalja i sve ove uspomene ne ostanu zatvorene u obiteljskom domu jer Petra Hercega zaslužuje cijeli hrvatski narod, kazao je Čović.

Umirovljeni časnik Hrvatske vojske i član Petrove obitelji Srećko Herceg kazao je kako je proces uručivanja Kongresne medalje časti SAD-a trajao 40 godina.

Ja sam to odlikovanje primio uime svoje obitelji na najvećem nosaču aviona na nuklearni pogon USS Enterpriseu. Meni kao vojniku to je poseban osjećaj jer se radi o najvećim vojnim počastima koje netko može dobiti. Odlikovanje sam dobio uime američkog predsjednika Busha i bilo je veličanstveno, nešto što se nikad ne zaboravlja, kazao je Herceg.

(Fena)

16 komentara

 • DNO DNA!

  Američki bombarderi su 1944. i 1945. izbombardirali sljedeće gradove u Herceg-Bosni – Livno, Duvno, Ljubuški (odavde je ovaj “heroj” Herceg), Mostar, Travnik. U Širokom je prekinuta nastava u Gimnaziji zbog američkih bombardiranja… O ostalim hrvatskim gradovima (Zadar, Split, Slavonski Brod itd.) koji su također uništeni da ne govorim.

  Ovi HDZ-ovci nemaju obraza. Što mi to možemo točno naučiti od Tomića? Da Hrvat treba poginuti za stranu državu koja ti 3 godina kasnije izbombardira rodno mjesto. Ma bljak! Ovi HDZ-ovci nemaju obraza.

   • Dižu li se spomenici Hrvatima koji su ginuli za “Švabe” kao što se dižu za ove što su ginuli za Amerikance?

    Nema se što dizati spomenik ljudima koji su ginuli za strane države i točka! Posebno za države koje su nas u istom ratu i izbombardirale uzduž i poprijeko.

    Volio bih znati koliko je koštao ovaj spomenik i tko ga je financirao…

 • Uvlačenje u pakšu amerima,lik je za filmskog platna a ne da ga Draganče izdajnik svog naroda hvali o moralu i domoljublju,FUJ

 • VIDIŠ ČOVE, NA RANU BI GA PRIVIO ONAJ KOJI NEMA ZRNO SOLI U GLAVI.
  REKAO BI ČOVJEK KAD GA OVAKO GLEDA DA JE ON S TIM SVOJIM HEROJEM ZAJEDNO LOŽIO RUČNO KOTLOVE KOJI SU POKRETALI BRODOVENA PACIFIKU.SRAMOTA ZA NAS HRVATE KOJA NAS BJEDA VOZA I LAŽE GODINAMA..

 • Tko spasi jedan nedužan život – spasio je cijeli svijet.
  Petar Herceg – Tonić je spasio stotine nedužnih života i zato mu je spomenik podignut. Može biti uzor svima zbog svoje žrtve za prijatelje.
  Mi, Hrvati, smo 1000 godina bili u tuđinskim vojskama, tek 1991. godine smo osnovali svoju Hrvatsku vojsku.
  O razlozima podizanja spomenika ne treba razglabati – čovjek je porijeklom Ljubušak. Pozdrav iz Ljubuškog.

 • Za: Anonimno 16:31:
  Zašto lažeš kretenu? Nije američki brod bio u japanskim vodama, nego u američkoj luci Pearl Harboru na Havajima. nkoliko tisuća kilometara daleko od najbliže japanske teritorije.

 • Zašto nije izgradio spomenik Generalu Blažu Kraljeviću , koji je znao za šta se bori .Nego ovakvi kao Čović su ga dali smaknuti jer im nije bilo u interesu da se taj cilj ostvari. Za njih udbaške lopove bolje ovakva država puna jada i bjede.

 • Kako vas bagra americka izigrava. Kako ste glupi, da virujete toj globanoj stoki. Pr@ili vas oni, WEF, UNO, GAVI, EU, UN, WHO, NATO, IWF, WEF.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.