U Ljubuškom održano natjecanje CIVITAS-a, pobjedu odnijeli Posušaci

U četvrtak 3. svibnja 2017. godine održano je županijsko natjecanje CIVITAS-a iz programa Projekt građanin u OŠ Tina Ujevića u Vitini.

Cilj ovakvoga natjecanja je osposobiti mlade ljude za izgradnju modernoga demokratskoga društva, naučiti ih kvalitetnom razmišljanju i kritičkom prosuđivanju te ih uputiti na važnost aktualnih problema i njihovo rješavanje.

Kriteriji za ocjenu izlaganja su prezentacija, elokvencija učenika, važnost izabrane teme i naravno sam dojam.

Svaka škola imala je predstavništvo od osam učenika koji su na odabranu temu radili objašnjenje problema, procjenu mjera javne politike, prijedlog rješenja i plan akcije.

Kako piše Posušje.net, učenici OŠ Ivana Mažuranića Posušje su županijski pobjednici CIVITAS-a.

OŠ Ivana Mažuranića Posušje predstavljali su učenici osmih razreda osmogodišnjega školovanja: Magdalena Mitar, Mate Bešlić, Marita Milićević, Frano Šego, Antonija Galić, Petra Anić, Zvonimir Biško i Ivana Jukić uz podršku triju učenika koji su bili njihove zamjene: Luka Malenica, Luka Markota i Ivan Mihalj. Voditeljica ekipe je profesorica Ivana Banožić Skoko, a tema koju su obradili glasi: Nedjelja – dan za obitelj.

Problematika koju su posuški CIVITAS-ovci predstavili iznimno je aktualna, a riječ je o promjeni zakona kojim bi rad u trgovinama nedjeljom i blagdanima bio zabranjen.

Učenici su naglasili kako smo svjedoci svakodnevnoga izrabljivanja radnika koji moraju raditi nedjeljom i blagdanima, a to za posljedice ostavlja traga na obitelji i obiteljskom životu jer u trgovinama najviše rade žene koje postaju moderni robovi bez ikakvih prava. Istaknuli su kako, dok ne dođe do promjene zakona, za rad nedjeljom i blagdanima plaća mora biti veća i kako radnik ima pravo na jedan slobodan dan u tjednu. Prezentaciju svoga projekta su završili riječima: Nedjelja nije dan za shopping, već dan za obitelj.

Učenici OŠ Ivana Mažuranića Posušje će 20./21. svibnja 2017. nastupiti na Finalnoj smotri u Sarajevu te tako predstaviti ne samo svoj projekt nego i školu, općinu Posušje i Županiju Zapadnohercegovačku.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.