U Ljubuškom održana promocija publikacije “Smjernica za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta”

U četvrtak je u Ljubuškom u hotelu Bigeste održano predstavljanje jedinstvenog vodiča za profesionalce “Smjernica za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta”.

Naime riječ je o prvom priručniku ove vrste u svijetu, a stručni  tim koji je radio godinu dana na izradi ovog dokumenta čini preko 40 osoba od zaposlenika Ministarstava za brigu o djeci na svim razinama, profesionalaca iz svih oblasti, socijalni radnici, predstavnici institucija koje se brinu o djeci, predstavnici nevladinih organizacija i članovi akademske zajednice.

Projektne aktivnosti koordiniralo je udruženje Naša djeca Sarajevo, a projekt je podržan od strane UNICEF-a i Grada Ljubuškog. Cijeli proces nastajanja ovog dokumenta  krenuo je 2016. godine , trajao je oko tri godine a koordinator procesa Mirsada Bajramović je okupljene sudionike promocije upoznala s tijekom aktivnosti nastajanja ovog jedinstvenog dokumenta.

Cilj kreiranja Smjernica je pomoć svim organima, tijelima i drugim donositeljima  odluka u čijoj nadležnosti je direktno ili neizravno osiguranje ostvarivanja i zaštite prava djeteta. Smjernice im trebaju pomoći pri tumačenju i primjeni zakonskih i drugih propisa u svim oblastima relevantnim za prava djeteta i njegov položaj unutar obitelji i šire zajednice, u odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, u sudskom i upravnom postupku, javlja Radio Ljubuški.

Na taj je način osigurana efikasnija primjena propisa omogućit će lakše, bolje, potpunije i pravilnije utvrđenje NID-a (najboljeg interesa djeteta) .Tome će doprinijeti i drugi postavljeni cilj – isticanje potrebe i korištenje, uvijek,  kada za tim postoji potreba, metode suradnje između različitih disciplina, odnosno multidisciplinarni pristup razmatranju svih pitanja i utvrđenju NID-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.