U Livnu "procvjetali" središnja šetnica, trg i mostovi | Jabuka.tv

U Livnu “procvjetali” središnja šetnica, trg i mostovi

“Dani uređenja grada Livna” akcija je koju Gradska uprava u posljednjih nekoliko godina redovito provodi u drugoj polovini svibnja, no ove godine, zbog iznimno kišovitog vremena, akcija je odgođena za lipanj.

Puno zanimanja

Nositelji aktivnosti su gradska Služba za graditeljstvo i JP Komunalno Livno, a gradonačelnik je pozvao sve javne i privatne subjekte, nevladine organizacije i građane da aktivno doprinesu uređenju grada. Aktivnosti traju do nedjelje, 30. lipnja, piše Večernji list BiH.

Kako doznaje Vecernji list BiH, prioritet akcije su uklanjanje divljih deponija i uređenje javnih površina. Parkovi i živice zasjali su novim ruhom, a da središnja gradska šetnica, trg i mostovi na Bistrici “procvjetaju”, pobrinuli su se učenici livanjske Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića.

Uz učenike, u akciji su sudjelovali i njihovi profesori, pedagog i majstor uz čiju pomoć su srednjoškolci sami izradili nosače za cvijeće na rasvjetnim stupovima, kazao nam je ravnatelj SSŠ Saša Grabovac.

Mi, evo, treću godinu zaredom pokušavamo svoj grad učiniti ljepšim. Budući da smo strukovna škola s puno zanimanja, naši bravari su izradili nosače, a jedna školska sekcija dala je prijedlog za njihov izgled, objasnio je ravnatelj Grabovac.

Glavnina cvijeća je iz vlastitog plasteničkog uzgoja, za što su zaslužni poljoprivredni tehničari. Akciji su se odazvali i mališani sa svojim tetama iz Dječjeg vrtića “Sunčani most II” Livno. Njihov projekt zove se “Mali i veliki za čist grad” i na njega su iznimno ponosni.

Preko donacija nabavljali su cvijeće i razno ukrasno bilje, a sve u cilju uređenja dvorišta i dijela prostora izvan njega. Zahvaljujući tom projektu, dio javne površine uz vrtićku kapiju i poznate slavine koje brojnim građanima služe za osvježenje i opskrbu svježom i pitkom vodom izgledaju ljepše nego ikada.

Ekološka osviještenost

Željeli smo i želimo dati svoj doprinos u stvaranju boljeg okružja i tako biti dobar primjer sredini i djeci za koju smo odgovorni, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Tina Mihaljević i dodala kako čekaju još na djelatnike Komunalnog da pripreme zemljište uz rijeku Bistricu kako bi posadili ukrasno bilje sve do mosta.

Akcijom učenika i vrtićke djece bili su vidno zadovoljni i njihovi stariji sugrađani. Inače, u sklopu “Dana uređenja grada Livna” predviđeno je čišćenje i uređenje obala rijeka i potoka, školskih dvorišta, vrtića, okućnica, sadnja drveća i cvijeća.

Nažalost, veći dio sredstava potroši se na saniranje divljih deponija, a uz malo truda i ekološke osviještenosti taj bi se novac mogao pametnije utrošiti.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: