U Livnu otvorena spomen soba poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima

U organizaciji Udruge za prosperitet Dobro – Livno i suorganizatora Župnog ureda u Vidošima u petak je, povodom proslave svetog Ilije u livanjskom naselju Dobro, u prostorijama mjesne škole svečano otvorena spomen soba poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Ideja o spomen sobi postoji već dvadesetak godina, a zamišljena je da istodobno ima memorijalnu, informativnu i edukacijsku svrhu, kazao je Feni jedan od organizatora Draško Brnić.

Spomen soba zauzima 50 m2 i sastoji se od tri međusobno povezane prostorije.

Prva, najmanja prostorija, predstavlja vrijeme pripreme za rat, druga mjesto trajnog spomena na Livanjsku brigadu Petar Krešimir IV, dok  treća predstavljati spomen na Dobrinjsku satniju odnosno Samostalnu satniju Marijan Brnić, kazao je Brnić, naglasivši kako je važnost samog prostora i mjesta u tome što je u njoj utemeljena livanjska ratna brigada.

Realizacija projekta, čija vrijednost u dosadašnjoj fazi iznosi oko 19 tisuća maraka, trajala je pet mjeseci.

Otvaranjem ove sobe pokazali smo svoju snagu, volju i odlučnost te smo od zaborava spasili 111 poginulih, preminulih i nestalih branitelja  u razdoblju od 1991. do 1995. godine s područja Livna, kao i branitelja iz drugih krajeva koji su pognuli na livanjskoj bojišnici, kazao je Brnić.

U novootvorenom mini muzeju osim fotografija poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s ovog prostora, izložene su i druge fotografije nastale tijekom Domovinskog rata, zatim obilježja livanjskih postrojbi, dokumenti, ratni rekviziti, neke vrste naoružanja, odore i slično.

Još nam predstoji prikupljanje dokumentacije koja će biti trajan proces u formiranju ove mini muzejske postavke spomen sobe, istaknuo je Brnić.

Otvaranju spomen sobe nazočili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.