U Livnu otvoren Starački dom Emilija

Starački dom Emilija d.o.o. Livno smješten u Lištanima otvoren je početkom ove godine i trenutno broji 15 korisnika te 17 zaposlenika.

Livanjska poduzetnička obitelj Perić, kao idejni začetnik i nositelj tog projekta, nastavlja tradiciju svog poslovanja dugu oko dva desetljeća, a ulaganjem u starački dom željeli su dati svoj doprinos zajednici i društvu u kojem žive, istaknuo je vlasnik Stipan Perić iz Donjih Rujana.

Realizacija jednog od značajnijih gospodarskih projekata na području Livna, ali i Hercegbosanske županije (HBŽ) trajala je tek nešto više od godinu dana, a sukladno svim profesionalnim standardima boravak korisnika treće životne dobi organiziran je u tri vrste smještajnih jedinica, i to jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

Trenutni kapacitet od 85 ležajeva trebao bi se povećati završetkom uređenja trećeg kata objekta. Svaka soba ima prilagođeni sanitarni čvor, TV prijamnik i klima uređaj, SOS sustav telefonske dojave, a s moderno opremljenom kuhinjom doma, kapelicom za vjerske obrede i molitvu, prostorom s uslužnim sadržajima, te ambulantom s 24-satnim liječničkim nadzorom zaokružena je ponuda stalnog smještaja sa svim pripadajućim uslugama, navodi se u priopćenju.

Ovaj starački dom osim stanovanja i prehrane nudi i medicinsku skrb i pomoć, njegu i održavanje osobne higijene, uslugu socijalnog radnika i fizioterapeuta, organizaciju radnih aktivnosti i slobodnog vremena, osobnu pratnju i organizirani prijevoz, ali i usluge prilagođene prema potrebama korisnika.

Angažmanom profesionalnog osoblja zadovoljavaju se zakonski okviri za funkcioniranje ovakve vrste zdravstveno-socijalne ustanove, a naglasak se pri tome stavlja na usluge socijalnog radnika, liječnika te medicinskog osoblja, ističu u Staračkom domu Emilija.

U sklopu objekta ovog doma nalazi se i prodavaonica mješovite robe i vlastita mesnica, a u najavi je i skorašnje otvorenje ljekarne. O dobrobiti i značaju ovog projekta govori i činjenica kako se glavnina hrane koja se svakodnevno priprema u kuhinji i servira u restoranu doma, nabavlja od lokalnog stanovništva koje se bavi domaćim uzgojem, proizvodnjom i prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u priopćenju, te se ističe kako je to nezanemariv doprinos zajednici uz onu još bitniju stavku – otvaranje novih radnih mjesta.

U Staračkom domu Emilija u Lištanima zaposleno je 17 osoba s tendencijom povećanja u skladu s rastom broja korisnika, trenutno boravi 15 osoba, a temeljem najava i rezervacija do kraja siječnja taj broj trebao bi se gotovo utrostručiti, navodi se u priopćenju.

Opravdanost i svrsishodnost ovakve vrste projekta prepoznala je i Vlada HBŽ-a kroz Program razvoja malog gospodarstva u ovoj županiji putem subvencije kamate na poduzetničke kredite.

Potpora ulaganjima kojima se osnažuje gospodarstvo i potiče otvaranje novih radnih mjesta i u budućnosti će biti smjernica našega rada, istaknuo je prilikom posjeta predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić.

Uz poziv na suradnju uputio je i poruku svim gospodarstvenicima da slijedeći primjer obitelji Perić ostvare svoje poslovne ciljeve, te slična i sva ostala društveno korisna ulaganja uz potporu Vlade realiziraju upravo na prostoru Hercegbosanske županije, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Treba roditelje gledati u njihovom domu i ako treba uzeti nekoga da pomogne.Jer sve što su roditelji za života radili i mučili se ostane djeci koja bez grižnje savjesti mogu nastaviti dalje živjeti ako su roditeljima pomogli u njihovoj bolesti i starosti,jer su se i oni namučili da podignu djecu.

   • Expres..pa i ti se odvoji od svekrive i njene imovine tko ti brani .Svekrva će se snaći sa svojom imovinom ako ti nećeš.
    A ti si sigur(no) sa svekrvom i kao znaš kako je se riješiti u njenoj kući.
    A vjerovatno ima žena još djece koji žele pomoći roditelju i neće se nevjeste ni pitati.

  • Anonimno, to je nekada bilo.Sramota u selu ako netko ode u dom staraca.Cijelo selo prica o sramoti sto je u domu.Sada je to normalno cak mu i ime uljepsavaju.Najisplativija investicija je ljekarna – apoteka i dom za starije osobe.

 • Xx nema to veze sa selom i sramotom nego ima veze sa tvojom sramotom i nepoštivanju roditelja.A ja ti želim da završiš u domu kad je to najispltivija investivija.A i jeste ako se dočepaš imovine koju nisi zaslužila.

 • Ako si tvoji roditelji ostavili svoju imovinu nekom drugom ti znaš zbog čega,a ako si ti ova što piše ljekarna i dom je najisplativija investicija onda si zasluženo izuzeta.

 • Nebi volio da zavrsim u starackom domu medutim ako je netko na to prisiljen ili je tamo svojom voljom ne treba to osudivati niti nekoga zbog toga razapinjati. Na koncu konca i staracki domovi i mrtvacnice dio su nase svakodnevnice, do juce smo se kleli da to nece zazivjeti u nasim sredinama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.