U iduće četiri godine bit će obnovljeno 40 javnih objekata u FBiH, među njima četiri iz HNŽ-a | Jabuka.tv

U iduće četiri godine bit će obnovljeno 40 javnih objekata u FBiH, među njima četiri iz HNŽ-a

S ciljem unapređenja stanja javnih objekata na području Federacije BiH, a prepoznavši energijsku efikasnost kao važnu kariku za potporu održivom ekonomskom rastu, Bosna i Hercegovina od 2016. godine sprovodi Projekt energetske efikasnosti za BiH (AF BEEP).

Projekat implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz kreditna sredstva Svjetske banke.

Imajući u vidu značajne rezultate postignute dosadašnjom implementacijom, Federalno ministarstvo prostornog uređenja nastavlja s provedbom ovog projekta. Tako će, u iduće četiri godine, novo i energijski efikasno ruho dobiti još 40 objekata javne namjene.

Sretan sam što nastavljamo sa provođenjem projekta AF BEEP i obnovom javnih objekata u Federaciji BiH. Implementacija mjera energijske efikasnosti višestruko je značajna. Prvenstveno, poboljšavamo uvjete rada i boravka za sve korisnike obnovljenih objekata. Činjenica da djeca zimi na nastavi više ne sjede u jaknama je sama po sebi iznimno bitna. Pred toga, ostvarujemo i značajne uštede u troškovima za energiju. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energijsku učinkovitost, kroz kratko vrijeme, donosi povrat od 4 do 5 eura, što omogućuje brzi povrat uložene investicije. Na kraju, smanjujemo i zagađenost zraka, što je važno za zdravlje cjelokupnog društva, izjavio je ovim povodom Josip Marić, ministar prostornog uređenja FBiH.

U okviru projekta, do sada je obnovljeno 55 objekta javne namjene (prvenstveno zdravstvenih i obrazovnih, te ostalih institucija), u koje je uloženo više od 25 milijuna KM. Pored značajnog poboljšanja komfora za više od 450.000 korisnika, ostvarene su i procijenjene godišnje uštede u iznosu od preko 3 milijuna KM. Istovremeno, emisija CO2 smanjena je za više od 4.500 tona godišnje, što doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u gradovima širom Federacije BiH, prenosi Akta.ba.

U idućem razdoblju, mjere energijske efikasnosti će biti implementirane na još 30 obrazovnih objekata, 9 zdravstvenih institucija, te na objektu policijske akademije. Kada je riječ o geografskoj rasprostranjenosti, njih 30 nalazi se na području Zeničko-dobojske, dvije na području Tuzlanske, četiri na području Hercegovačko-neretvanske županije, te četiri na području Županije Sarajevo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: