U Hrvatsku stiže aplikacija koja će upozoravati ako ste bili u kontaktu sa zaraženim

Mobilna aplikacija koja će upozoravati osobe da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom bit će dostupna od utorka u Hrvatskoj.

Aplikacija koja bi se trebala zvati “Aplikacija za praćenje izloženosti virusu” funkcionirat će tako da osoba pozitivna na koronavirus tu informaciju unese u sustav te će osobama koje su bile pored zaraženog duže od 15 minuta i na manje od dva metra, a također posjeduju ovu aplikaciju, dojaviti putem bluetooth signala da su ostvarile rizičan kontakt, te da se trebaju javiti doktoru ili epidemiologu, piše 24sata.hr.

Aplikacija ipak čuva podatke o zaraženoj osobi u tajnosti te obaviještena osoba neće znati tko je zaraženi kontakt, nego samo da je bila s nekim zaraženim.

Dakle, mobilni uređaji osoba koje imaju instaliranu aplikaciju bilježit će trajanje kontakta s drugom osobom, te kada neko dobije pozitivan nalaz pa to unese u aplikaciju, sve osobe s kojima je bio u kontaktu u posljednja dva tjedna, a koje imaju aplikaciju, dobit će obavijest da su bili sa zaraženim. Nakon 14 dana se spremljeni podaci o kontaktima sami brišu, s obzirom na to da tada prestaje razdoblje inkubacije, odnosno potencijalna mogućnost prenošenja virusa.

Navodi se da je ključ za uspješno funkcioniranje aplikacije njena sve veća raširenost. Ako bi 60-70 posto ljudi posjedovalo aplikaciju, a što još uvijek nije postignuto, ona bi bila učinkovitija i efikasnija. Čak se razmišlja da aplikacija bude obavezna za one koji unutar Europske Unije prelaze granicu, što bi u konačnici povećalo njeno korištenje.

Međutim, postoje i dvije nezahvalne činjenice u vezi s aplikacijom. Prema pisanju 24sata, onaj tko dobije obavijest da je bio u rizičnom kontaktu neće imati obavezu javiti se liječniku nego će samo postojati apel da to učini. Kako se zasad može doznati, neće biti “praćen” pa prisiljen i upozoren da se javi nadležnim službama.

Istovremeno nije poznato kako će se sprječavati unošenje lažno pozitivnih nalaza u aplikaciju. Npr. u Njemačkoj svaki nalaz na COVID-19 ima barkod koji se unosi u aplikaciju pa varanje nije moguće. No, pretpostavka je da osoba koja instalira aplikaciju čini to upravo da bi u slučaju da se zarazi mogli biti obaviješteni svi s kojima je bila u rizičnom kontaktu.

Iako su pojedine osobe iskazale bojazan od mogućeg špijuniranja, ti navodi se osporavaju naglašavajući da je stvorena isključivo s ciljem obavještavanja.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.