U Hrvatsku se više neće moći s osobnim iskaznicama?!

Približavanjem datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, osim negativnih posljedica u području izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište Unije, pojavit će se i problem prelaska granice bh. državljana. I dok će se Hrvatima u BiH s putovnicama RH omogućiti neometan prijelaz granice, za ostale državljane naše zemlje još je uvijek upitno na koji će način moći stupiti na teritorij Europske unije.

No, kako stvari stoje, sve je manje šanse da će građani BiH, kao do sada, prelaziti granicu sa starim osobnim iskaznicama, već će se rješenje tražiti ili u biometrijskim putovnicama BiH ili, pak, biometrijskim iskaznicama koje će se početi izdavati iduće godine. Međutim, u ovom trenutku predstavnici vlasti naše zemlje ne mogu pružiti konačan odgovor na ovo pitanje iz jednostavnog razloga što ga ni sami ne znaju, odnosno još uvijek od Hrvatske, odnosno Bruxellesa nisu dobili prijedlog rješenja ovog problema.

Iz Ministarstva civilnih poslova Dnevni list jučer doznaje kako će se tematika osobnih iskaznica i graničnih prijelaza morati rješavati u sklopu ulaska RH u EU, odnosno uskoro će se morati na najvišoj razini otvoriti i pitanje prelaska granica s novim biometrijskim iskaznicama.

Nema razloga za zabranu

U tom kontekstu treba gledati i izjavu ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića koji je upozorio da će, ne samo od Zagreba, već više od Europske unije, ovisiti hoće li građani BiH moći prelaziti granicu s RH uz nove biometrijske osobne iskaznice.

No, potvrdio je kako Hrvatska neće dopustiti prelazak granice s postojećim osobnim iskaznicama, ali ukoliko se do 2013. provede zakon o novim osobnim iskaznicama, ne postoji tehnički razlog zbog kojeg susjedna nam zemlja ne bi prihvatila prelazak granice s biometrijskim osobnim iskaznicama i ulazak u Europsku uniju na taj način. No, pored tehničkog pitanja mnogo je važnije, naglasio je ministar Nović, ukupno sigurnosno stanje u BiH, jer ne treba zaboraviti kako će upravo granica Hrvatske biti granica Europske unije. Stoga je logično da će mogućnost blažeg tretmana prema građanima BiH ovisiti o tomu kako ćemo se nositi s izazovom terorizma, organiziranog kriminala i korupcije. Nović je mišljenja da će od navedenih pitanja ovisiti i hoćemo li u Hrvatsku, odnosno EU moći putovati s novim biometrijskim iskaznicama.

Od 2013. godine

I dok se još uvijek spekulira kako će građani BiH ulaziti na teritorij Europske unije, vlasti naše zemlje u pripremi su projekta izdavanja novih osobnih iskaznica barem kada je u pitanju tender za njihovu nabavu, koji bi se trebao, sukladno Zakonu o javnim nabavama, provesti po skraćenom postupku. Rok za početak njihovog izdavanja je 1. siječnja 2013., pa iako se problemi oko državnog proračuna još uvijek nisu riješili, predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH su uvjereni kako se ovaj projekt neće ugroziti, već će se, ako bude potrebno, sredstva isplatiti i iz proračunske rezerve.

Građani će preuzimati nove osobne iskaznice sukcesivno kako kome bude isticao rok važenja postojećih, a izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici državljana BiH predviđeno je da se u novu osobnu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni koji su ugrađeni u putne isprave. Novim zakonskim rješenjem je definirano i da se na zahtjev podnositelja ili kada je to nužno za provođenje Izbornog zakona BiH, u osobnu iskaznicu unosi podatak o entitetskom državljanstvu. Osim toga, ako podnositelj zahtjeva to traži, upisat će se i krvna grupa. Novina je i uvođenje elektroničkog potpisa o čijem će se stavljanju na osobnu iskaznicu građani dobrovoljno izjašnjavati.

Vanjska granica EU-a

Građani BiH koji ne posjeduju hrvatsko državljanstvo morat će se uskoro pripremiti za schengenski sustav nadzora jer će granica RH nakon 1. srpanja 2013. godine postati vanjska granica Europske unije. Međutim, samim ulaskom u EU, Hrvatska će početi primjenjivati tek dio schengenske pravne stečevine, ali neće istovremeno ući i u schengenski prostor, već će ukidanje granica između Hrvatske i starih država članica ovisiti o kasnijoj odluci Vijeća EU-a. S druge strane, za hrvatske državljane u BiH primjenjivat će se jednak režim pri prelasku granice, kao i za sve druge osobe koje imaju valjanu hrvatsku putnu ispravu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.