U Hrvatskoj umro najstariji franjevac na svijetu

Fra Berard Ante Barčić, najstariji član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, te najstariji franjevac na svijetu, umro je u utorak u pulskoj Općoj bolnici u 106. godini života, 91. godini redovništva i 83. godini svećeništva, priopćeno je iz Porečko i pulske biskupije.

Kako prenosi Hina, fra Berard rođen je u selu Kampor na otoku Rabu 22. rujna 1910. godine, gdje je završio pučku školu, nižu državnu klasičnu gimnaziju 1925. u Senju, a višu klasičnu gimnaziju u Dubrovniku i Splitu. Dječačka želja da postane franjevac uslišana je 1925. godine kada je u Dubrovniku na svoj rođendan, 22. rujna, obukao franjevački habit te dobio redovničko ime Berard, po prvom franjevačkom mučeniku. Godine 1928. položio je prve redovničke zavjete.

Teološki studij pohađao je u Splitu, za svećenika je zaređen 1933. godine. Poslije svećeničkog ređenja otišao je na studij prirodnih znanosti u Zagreb gdje je diplomirao 1938. godine. Nakon II. svjetskog rata u Pazinu je otvorena biskupska klasična gimnazija gdje je fra Berard predavao prirodne znanosti od 1945. do 1951. Bio je u Pazinskom sjemeništu kada je blaženi Miroslav Bulešić podnio mučeništvo i ubijen od ruke jugo komunista, a sudjelovao je i u prihvatu teško ranjenog mons. Jakoba Ukmara koji je pretučen u Lanišću. Vrlo je rado govorio o suživotu i suradnji s bl. Miroslavom Bulešićem kojemu se, kako je rekao u mnogim intervjuima, cijelog života molio za zagovor.

U franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Puli fra Berard je došao 1978. godine gdje je proveo 38 godina obavljajući razne službe. Dok ga je zdravlje služilo aktivno je pomagao u župnom pastoralu, posebno u radu s Neokatekumenskom zajednicom.

Fra Berard je u svom izrazito plodnom spisateljskom djelovanju, osim mnoštva radova i članaka znanstvenog, teološkog, povijesnog i informativnog karaktera, napisao i 13 knjiga, od kojih treba istaknuti: S Pavlom VI. u Kristovoj Domovini, Ratna sjećanja jednog franjevca, Poratna sjećanja jednog franjevca, Franjo Asiški zrcalo Evanđelja, Mysterium tremendum (Euharistija i ispovijed), Biljnogeografski odnosi otoka Badije, Flora i vegetacija otočića Košljuna i druge. Uz to je surađivao u sljedećim revijama: Priroda, Istarska Danica, Obnovljeni život, Crkva u svijetu, Brat Franjo, Vjesnik Đakovačke nadbiskupije, Acta botanica croatica i časopisu Marulić.

Fra Berard je sve donedavno vodio kroniku samostana i župe, karitativno je pomagao najsiromašnije, primao i ispovijedao vjernike, koncelebrirao gotovo svakodnevno u crkvi, a kroz hladnije vrijeme služio je Euharistiju u svojoj sobi. Među brojnim proslavama organiziranim njemu u čast, ističe se ona održanu 22. rujna 2013. kada je pater Berard Barčić proslavio dva izvanredna jubileja: 80. obljetnicu svećeništva i 103 rođendan; tom prigodom misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić; kao i slavlje 22. rujna 2015. godine kad je proslavio 90. obljetnicu od oblačenja franjevačkog odijela i života u Franjevačkom redu te 105 rođendan.

Euharistijsko slavlje i ispraćaj održat će se u četvrtak u samostanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Puli, a sveta misa, sprovodni obredi i ukop u petak, 6. svibnja u Franjevačkom samostanu na otočiću Košljunu.

(Fena)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.