U Hrvatskoj preko 8 tisuća oboljelih od gripe, 9 ljudi umrlo

Sezona gripe je na vrhuncu, a prema posljednjim informacijama, u Hrvatskoj je prijavljeno 8.500 oboljelih te devet prijavljenih smrtnih ishoda, rečeno je na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Procjenjuje se da je broj oboljelih četiri puta veći.

Ove godine hara virus gripe tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg, javlja HRT.

U Zagrebu je znatno pojačan broj bolesnika s teškim oblicima gripe i upalama pluća, a bolnice visoko su popunjene – pogotovo odjeli intenzivne njege.

Hrvatski ministar zdravstva i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Fran Mihaljević”, građane s blažim simptomima pozvali su da se liječe kod kuće i svojih obiteljskih liječnika.

Svi oni koji su rizične skupine: mala djeca, trudnice, stariji bolesnici s teškim kroničnim bolestima, ako osjete teže simptome trebaju se pregledati ovdje. Bit će zbrinuti adekvatno na vrijeme, poručila je ravnateljica Alemka Markotić.

Ništa novo ni panično se ne događa. Molimo građane da se što manje kreću u javnim zatvorenim prostorima, posebno rizične skupine, kazao je ministar Milan Kujundžić, prenosi Fena.

Odjel intenzivne njege u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević je popunjen. U suradnji s ministarstvom posudili su respiratore i EKMO uređaje iz onih bolnica gdje su trenutačno manje potrebni.

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju da se izbjegavaju zatvoreni prostori koliko god je moguće.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.